Geçtiğimiz seçimlerde belediye başkan adaylarının seçim bildirgelerinde öncelikli projeler arasında yer alan, hemen hemen her platformda gündeme getirilen jeotermal enerji, Aydın"ın geleceğinin bu projeyle şekillenecek olmasının etkisi ile daha uzunca bir süre manşetlerden inmeyecek gibi gözüküyor.
Adnan Menderes Üniversitesi Haber Dergisi ADÜ Haber"de yer alan araştırmaya göre; ulusal ve uluslararası yatırımcıların 2007 yılında çıkan jeotermal kanunuyla gözlerini çevirdiği Aydın"ın jeotermal enerji kaynakları, kaynakları kimin kullanacağı ve bundan daha da önemlisi nasıl kullanacağı konusunda yeni bir tartışmaya sahne oldu. Aydın"da çeşitli sivil toplum kuruluşlarının her platformda dile getirdiği, belediye başkanlarının üzerinden siyaset yaptığı, fakat günümüze kadar birkaç girişimci dışında somut bir adımın atılmadığı Aydın"da, jeotermal enerji alanında tartışmalar süre dursun tabiri caizse atı alan Üsküdar"ı geçti.
Yıllardır Aydın"da çeşitli sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde gerek valilik, gerek özel idare, gerek belediyeler gerekse üniversite tarafından önemi her platformda dile getirilen ve Aydın"ın kaynaklarını Aydınlılar işletsin diyerek yürütülen kampanyalar ise sonuçsuz kaldı. Aydınlı yatırımcı "yatırımı yapalım mı yapmayalım mı?" diye tartışadursun Aydın"da ruhsatı alınmamış jeotermal alan kalmadı.
Jeotermal kaynaklar açısından dünyanın yedinci, Avrupa"nın ise dördüncü ülkesi Türkiye"nin en büyük jeotermal zenginliğe sahip ili Aydın, jeotermal enerji üzerine yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından Jeoloji Mühendisi Ali Rıza Özdamar"ın tabiri ile "parsellendi". Özdamar"ın bu tespitini, Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur"un verdiği bilgiler destekliyor. Aydın"ın tamamının ruhsatlandırıldığını söyleyen Aktemur, İl Özel İdaresi olarak 2008 yılından bugüne kadar MTA"nın alanları dahil 120"nin üzerinde kişi ya da kuruma ruhsat verdiklerini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde MTA"nın açtığı altı jeotermal saha ihalesinin dördü de Aydın"daydı. Peki bu ruhsatları ve ihaleleri alan yatırımcılar içerisinde Aydınlı girişimcinin olmaması da dikkat çekti. Yetkililerin verdiği bilgiye göre gerek ihale edilen sahalar, gerekse ruhsatlandırılan alanların hiçbirini Aydınlı iş adamları alamadı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Aydın İl Temsilcisi Metin Albeyoğlu"nun verdiği bilgiye göre Aydınlı yatırımcılar bu olaya sadece seyirci kaldı. Yatırımcıyı bilinçlendirmek için sayısız toplantı yaptıklarını söyleyen Albeyoğlu, tüm çabalarının sonuçsuz kaldığını ve Aydınlı yatırımcı daha konunun önemine yeni vakıf olmuşken tüm alanların yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından alındığını ifade etti. Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilci Yardımcısı Ali Rıza Özdamar da, Albeyoğlu"nun görüşlerini destekledi ve Aydınlı"nın kendi kaynaklarını ekonomiye kazandırma konusunda söz sahibi olma şansını yitirme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.