Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) Manisa'da bulunan Thyateira Antik Kenti ve Hastane Höyüğü'nde arkeolojik kazı ve restorasyon çalışması yapacağı bildirildi.
ADÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Manisa Valiliği, Akhisar Belediyesi ve ADÜ arasında Thyateira Antik Kenti, Hastane Höyüğü Arkeolojik kazıları ile çevrede sürdürülecek arkeolojik yüzey araştırmalarını kapsayan bir protokol imzalandığı belirtildi.
Açıklamada, protokolün ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Manisa Valisi Celalettin Güvenç ve Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı tarafından imzalandığı ifade edilerek, şu bilgilere yer verildi:
''Protokol, Akhisar İlçe Merkezinde yer alan ve İncil'de söz edilen ilk yedi Hristiyan cemaatinin yaşadığı Thyateira Antik Kentinde ve Prehistorik Çağlardan itibaren iskan edilen Hastane Höyüğü'nde arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları yapılması öngörülüyor. Ayrıca Akhisar başta olmak üzere Manisa'ya bağlı ilçelerde arkeolojik yüzey araştırmalarına devam edilmesi planlanıyor. Protokol, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayına sunulduktan sonra çalışmaları, daha önce TÜBİTAK tarafından desteklenen Prehistorik ve Protohistorik Çağlarda Manisa ve Çevresi başlıklı araştırmayı da yürüten üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. Engin Akdeniz başkanlığında bir ekip sürdürecek.''
Açıklamada, Doç. Dr. Engin Akdeniz'in araştırması sırasında çoğu ilk defa tespit edilen 120 buluntu merkezi incelendiği ve yörenin tarih öncesi kültürleri hakkında önemli saptamalar yapıldığı kaydedildi.