Konferansına başlamadan önce ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ı makamında ziyaret eden Avni Özgürel, Adnan Menderes’in adını taşıyan Üniversitede olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti. Rektör Bircan, ADÜ'de yapılan çalışmalar hakkında Özgürel’e bilgi verdi.

Ziyaretin ardından başlayan konferansa Bircan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Mustafa Ali Sarılı, Genel Sekreter Vekili Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, Rektör Danışmanı Doç.Dr. Dilşen İnce Erdoğan, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmasına 1960’dan itibaren ülkemizde yaşanılanları anlatarak başlayan Gazeteci Avni Özgürel, 27 Mayıs’ın bir askeri darbe olarak siyasi bir kadroyu tasfiye etmekten ibaret olmadığını, yarım asırlık derin bir yara olduğunu belirtti. 61 Anayasasının bürokrasi iktidarının inşaası olduğuna dikkat çeken Özgürel, 27 Mayıs’ı Türkiye’nin içine itildiği bir dönem olarak değerlendirdi.

Darbelerle ve olaylarla başa çıkmaya çalışan siyaseti, ordunun yönetime el koymasını, siyasi liderlerin sürgüne gönderilişlerini ve o süreçte yaşananları anlatan Özgürel, Türkiye’de son dönemde sistem tartışmaları yaşandığına ve partelementer sistemin açıklarına dikkat çekti. Yeni Anayasanın ihtiyaçtan çok bir gereklilik olduğunu söyleyen Özgürel, yeni sistemin adından çok içeriğinin önem taşıdığını belirtti.

Konuşmasını tamamlayan Özgürel’e, Rektör Bircan, teşekkür belgesini verdi.