Vatandaşların yaş, cinsiyet ya da adres gibi kişisel bilgilerinin ticari işletmelere sızdırdığını tespit eden kurum, vatandaşın kişisel bilgilerinin isteği dışında verilmesini yasakladı.
 
BTK, sayıları her geçen gün artan rehberlik hizmetleri sunan işletmelerle ilgili önemli bir karar aldı. Habertürk’ün aldığı bilgiye göre, rehberlik hizmeti sunan bazı firmalar, vatandaşa ait bilgileri özellikle perakende sektöründe faaliyet gösteren ticari işletmelere sızdırıyor. Ticari işletmeler, bu bilgiler yardımıyla potansiyel müşterilerine, reklam mesajı atıyor ya da doğrudan arayarak ürün pazarlıyor.
 
İSTEĞE BAĞLI OLACAK
 
Bunun ortaya çıkmasının ardından BTK, bir karar aldı. Kurum, rehberlik hizmeti sunan işletmeleri, vatandaşın kişisel bilgileri konusunda daha dikkatli ve duyarlı olunması konusunda uyardı. Rehberlik hizmeti sunan işletmeler, vatandaşa ait başta telefon numaraları olmak üzere bu kapsamdaki bilgileri sesli veya yazılı reklam mesajı gönderen kişi ve kurumlar ile ticari faaliyette bulunanlara satamayacak. Vatandaşın yaş, cinsiyet ve yerleşim yeriyle ilgili bilgileri kesinlikle gizli tutulacak. Vatandaş, ‘verilebilir’ demediği sürece telefon ve adres bilgileri kesinlikle saklı tutulacak.
 
İŞLETMECİ BİLGİLERİ SATAMAZ
 
BTK’nın, konuya ilişkin kararı şöyle: “İşletmeci, elinde bulundurduğu kişisel bilgilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasının güvence altına alınması için gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür. İşletmeci, sahip olduğu bilgileri abonelerin istem dışı sesli veya diğer mesajlara muhatap olmasına yol açacak veya bu ihtimali doğuracak şekilde kullanamaz, bunları kullanıcılara sunamaz. Toplu olarak bedelli veya bedelsiz başkasına veremez; internet, elektronik ya da diğer ortamlarda bir müşterinin toplu olarak sorgulama yapmasını engellemek için imkân dahilindeki tedbirleri alır. İşletmeci, elde ettiği bilgileri sadece bu hizmet kapsamında kullanabilir.”
 
BTK, 0900’lü önemli bölümü ohbet yapan özel katma değerli hatlarla ilgili de önemli bir karar aldı. Karara göre ilk abonelik sırasında söz konusu hatlar görüşmeye kapalı olacak.
 
Abone, özel katma değerli hizmet almak isterse müşteri hizmetlerini arayacak ve istediği hattı açtıracak.
 
 
 
habertürk