Yeni yıla hızlı, bir o kadar da adrenalin dolu başladık. Malumunuz üzere 01.01.2016 tarihi itibari ile çalışan sayısı başına düşen uzman, hekim ve diğer sağlık personeli süreleri artmış oldu. Bu da direkt olarak işveren firmalar ile önceden yapılmış olan İş Sağlığı ve Güvenliği’ ne yönelik hizmet sözleşmelerinin yenilenmesi durumunu ortaya çıkarmıştır. Gerek Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri gerekse bireysel uzman ve hekimler sözleşmelerinin yenilenmesi sürecinde birbirleri ile kıyasıya, kıran kırana, sanki bir meydan muharebesi yaparmışçasına, belki de bir maliyet muhasebesi bile yapmadan firmalara teklif vermektedirler. Açıkçası bu durum en çok hizmet alan işveren firmalara yaramaktadır. Şimdi içinizden  ‘ Serbest piyasa isteyen istediği fiyatı verir ‘ diye geçirebilirsiniz. İşin maliyet boyutunu düşünmeden, sırf iş alabilmek adına firmalara çok düşük hizmet teklifi veren Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri zamanla öyle ya da böyle piyasadan silinecektir.

Birçok Ortak Sağlık Güvenlik Birimi devlete ödemesi gereken vergisini bile ödeyemez iken maliyetin altında yapılan anlaşmalar veya verilen teklifler kime yarar sağlar?

Uzman ve hekimini asgari ücretli gösteren, OSGB’ler yoktur diye düşünüyorum! Bir kere uzmanlarımız, hekimlerimiz zaten böyle bir davranışa maruz kaldıklarında seslerini çıkartırlar öyle değil mi? Sonuçta ileriye yönelik emekli maaşından tutun da kıdem ve ihbar tazminatına kadar olumsuz manada etkilenecekler. Uzman ve hekimlerimizden, yani çoluk çocuklarının rızkını savunabilecek, okumuş, toplumu ileri refah seviyesine götürecek insanlardan bahsediyoruz. Kaldı ki kendi hakkını savunamayan bir uzman, hekim; çalışanın haklarını yasal çerçevede nasıl korur.

Firmalara ulaşım mecburen motorlu taşıtlar ile yapılıyor. At arabası kullananı görmedim. Akaryakıtın litre fiyatı 1.00 tl oldu da bizim mi haberimiz olmadı…

Bildiğiniz üzere Hekimlik  ve Diğer Sağlık Personeli  Hizmeti KDV’si % 8; Uzmanlığın ise % 18’dir. Acaba KDV oranı  % 1 oldu da bizim haberimiz mi olmadı…

Piyasa da, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunu, ülkemizde güvenlik kültürü oluşumunun gerekliliği olarak görmeyen, çalışanlarının sağlığını önemsemeyen, sadece idari para cezası yeme korkusu ile kanuni zorunluluktan ötürü hizmet alan firmalar mevcuttur. Hal böyle iken bu durumu bile bile düşük fiyatlar ile yukarıda anlattığım düşünce yapısına sahip firmalar ile hizmet anlaşması yapan şahıs ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri acaba neye hizmet etmektedirler? Acaba firmalara ziyaret götürecekler mi ? Cevabı siz değerli okuyucularıma bırakıyorum. Hal böyle olunca son dönemde görsel ve yazılı medyada birçok üzücü ve bir o kadar da düşündürücü haberler ve görüntülere rastlıyoruz. En son İstanbul ‘da bir örneğine rastladığımız gibi… İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti veren firma, sağ olsun hizmet yürüttüğü her yerde bilboardlara reklamını yapmış. ‘…şu OSGB bu OSGB diye ‘Fakat sadece reklam var güvenlik tedbiri yok…

Unutmadan; ‘6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na tabi işyerlerinin bünyelerinde SGK’lı olarak çalışan gerekli niteliklere sahip personel var ise hizmet, İSG Katip sisteminden içe görevlendirme yapılarak sağlanabilir. Aksi durumda işyeri bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nden hizmet satın alımı yapmak zorundadırlar. Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nden yapılan atamalar İSG Katip sisteminde dışa görevlendirme olarak yapılır. Bu iki yol dışında İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti sağlanamaz.’ tekrar hatırlatmak istedim.

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ, UCUZ İŞ GÜCÜ MÜ GELİYOR?

Evet, merakla beklenilen yönetmelik, 15.01.2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Özellikle Suriye’deki iç savaştan kaçıp ülkemize sığınan Suriyeli mülteciler, çalışma iznine başvurulan işyerinde;  işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde onunu geçmediği durumlarda ve toplam çalışan sayısı ondan az olan işyerlerinde ise en fazla bir geçici koruma sağlanan yabancının çalışmasına izin verilebilmektedir. Bu arada sakın ucuz iş gücü fırsatı olarak değerlendirmeyin. Asgari ücretin altında bir ücretle yabacı çalıştıramayacaksınız.

Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışmalar pozitif manada ivmelenerek hızla devam etmektedir ve edecektir. Şahsen kısa zaman içerisinde hizmet yönetmeliği başta olmak üzere birkaç yönetmelikte değişiklik beklemekteyim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğümüz çatısı altındaki her biri, birbirinden değerli, yöneticilerimiz ve çalışanlarımızın Rabbim yardımcısı olsun. Hakikatten yoğunlar ve gerek vatandaşlarımızın gerekse de biz İSG profesyonellerinin dertlerine derman olmaya çalışmaktadırlar. Bizim ülkemizde işleri hiç de kolay değil…

“GÜVENLE BÜYÜ TÜRKİYE”

Saygılarımla.