Her kadın belirli bir yumurtalık rezerviyle dünyaya geliyor. Kadının ömrü boyunca mevcut yumurtaları harcanarak azalıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, “Erken yaşta adet periyodunun uzaması, yani 32 günden uzun bir süreye çıkması, yumurtalık rezervinin azalmaya başladığının göstergesi olabilir” diyor.

35 yaşından sonra yumurta rezervinin hızla azalmaya başladığını hatırlatan Özörnek, yumurtalık rezervi hakkında şu bilgileri veriyor: “İlk harcanan yumurtalar da iyi kalitedeki yumurtalar olur. Bu nedenle 35 yaşından sonra kadınların doğurganlık oranı azalır ve düşük riski artar. Nadir adet görmek her ne kadar bir belirti olsa da yumurta rezervinin azaldığını kesin olarak söyleyebilmek için bazı testler yapılması gerekir. Bu testler içinde günümüzde en kesin sonuç vereni AMH hormonunun seviyesinin kontrol edildiği testtir. ”

Dr. Özörnek, ailesinde erken menopoz olan kadınlarda yumurtalık kapasitesinin daha erken tükendiğinin altını çiziyor. Erken menopoz riski olan kadınların, muhakkak AMH hormonu testi yaptırmasını öneren Dr. Özörnek, yumurta rezervi tükenmiş kadınların tüp bebek şansının da kalmadığını belirtiyor.

SİGARA YUMURTA REZERVİNİ AZALTIYOR
Araştırmalar, günde 10’dan fazla sigara içen kadınların yumurta rezervlerinin daha hızla azaldığını ortaya koyuyor. Dr. Hakan Özörnek, rezerv seviyesi düşük kadınların sigaradan uzak durmasını da öneriyor.

YUMURTALIK REZERVİ DÜŞÜK OLANLAR NE YAPMALI?
Uzman Dr. Hakan Özörnek, yumurta rezervi düşük olan ancak çocuk sahibi olmak isteyen kadınların vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurmaları gerektiğini vurguluyor. Zira Özörnek’e göre, kaybedilen zaman ileride anne olamama tehlikesini de beraberinde getiriyor.