Seçim kazanmanın belki de en önemli yolu doğru iletişimden geçiyor. Projeleriniz ne kadar iyi olursa olsun doğru bir şekilde anlatamazsanız seçmeninize ulaşamazsınız. Para dergisi yazarı ve pazarlama uzmanı Nur Demirok, Para dergisinin bu haftaki kapak haberinde özellikle başkan ve muhtar adayları için seçim kazandıracak önerilerde bulunuyor. İşte Nur Demirok'tan adaylara altın değerinde tavsiyeler:

* Artık ülkemizde de "image maker" ajansları var. Mutlaka yararlanın.

* Konuşmanızdaki defoları düzeltmek için diksiyonunuzu kontrol ettirin. Bu amaçla tiyatro
sanatçılarından yardım alabilirsiniz. Yerel şivenizi kaybetmeyin, ancak abartmayın da. Dozunda kullanılmış atasözleri ve yerel deyişler popülaritenizi arttıracaktır.

* Sağlık muayenesinden geçin. Tam check-up yaptırmanız gücünüzü ve moralinizi artıracaktır.

* Ailenizi öne çıkarın. Seçmen sizi tüm yaşantınızla tanımak isteyecektir.

* Özellikle çocuklara ilgi gösterin. Onları aileleri yanında ödüllendirin.

* Herkesin gittiği yoldan gitmeyin. Sizin propaganda stiliniz farklı olsun.

* Soru-cevap kitapçıkları bastırıp dağıtın. Yerel televizyonlarda görünmeye bakın. Gazete ve dergilerde, yapacaklarınızı anlatan insert dağıtmanız çok etkili bir yöntem olacaktır.

* Hastaneleri ve düşkün evlerini ziyaret edin. Konuşmaktan çok dertleri dinleyin ve anında çözüm üretin. Bu sizi "fısıltı gazetesi"ne taşıyacaktır.

* Uzun konvoylarla gövde gösterisi yapmak yerine, insanların arasına karışın ve ellerini sıkın. Bedensel iletişim daima etkilidir. Göz temasını asla kaybetmeyin. Bilinen hediyelerden vazgeçin. Daima daha iyi bir fikriniz olmalı. Örneğin, çocuklara tetrapak kutularda süt göndermek gibi. Tabii üzerinde sizin mesajlarınız ve baskılı portreniz bulunsun.

* Benzer propaganda inovasyonlarını kurgulamak amacıyla, halktan insanlar seçip "inovasyon komitesi" kurun. Beyin fırtınasında ortaya çıkan fikirlere şaşıracaksınız.

* İnandırıcı ve iddialı olmak için internette "virütik iletişim" dediğimiz "olumlu şayialar? yaratın. Kulaktan kulağa yayılsın isminiz.

* Akşam toplantılarına önem verin. İnsanlar bir akşam yemeğinde bir araya geldiklerinde "blok oy" şansı oluşur. Kahvaltı seanslarını da unutmayın.

* Rakiplerinizi övdükten sonra hata ve eksiklerini ortaya koyun. Bu sizi farklı kılacaktır. Tenkitlerinizde "sandviç tekniği"ni uygulayın.

* Okullara yardım yapın. Özel dersanelerdeki öğrencilerle ilgilenin.Onlar sizin için aile de birer propaganda temsilcisi olacaktır.

* Gürültülü hoparlörlerle değil, doğal konuşmaları tercih edin. Kapalı mekan toplantıları daima daha verimli olur.

* Gazetelerin ön sayfalarına yapıştırılan etiketler gibi yeni uygulamalardan yararlanın.

* Ev ziyaretlerine önem verin. Kendiniz gidemezseniz bile uygun insanlarla jest yapacak ziyaretler organize edin.

* Arada bir propaganda içerikli "mobil billboard" uygulamaları yapın. Gemiler, balıkçı tekneleri ve tırlar üzerinde! Farklı olun ki sürüden ayrılabilesiniz.

* Çay saatleri tertip edin ve sonunda insanlara sizi hatırlamaları için "portrenizi içeren" çay paketleri hediye edin. Bunlar mutfağa giren "Truva atınız" olacaktır. Benzer uygulamaları "inovasyon komiteniz" çeşitlendirsin.

* Giyiminize dikkat edin. Bölgenizin kabul edeceği zevkleri kişiliğinize yansıtın. Abartılardan kaçının. Daima bakımlı olun.