Anavatan Partisi 28 Haziran'da kongre yapmaya hazırlanırken, partinin kurucusu Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ve oğlu Ahmet Özal'ın ardından, ANAP'ın kurucularından Hüsnü Doğan'ın da partiye dönüşü, kulisleri hareketlendirdi. Anavatan Partisi'ne Özal döneminin etkili diğer isimlerinin de dönmesi beklenirken, sürpriz dönüşlerin, kongrede Ahmet Özal'ın aday olmasına yönelik olduğu kaydediliyor.

Anavatan Partisi'nde, Genel başkan Erkan Mumcu'nun kongre tarihini 28 Haziran olarak açıklamasının ardından kongre kulisleri hareketlendi. Kongre tarihinin netleşmesinin ardından partiye sürpriz dönüşler dikkat çekerken, ilk olarak partinin kurucusu ve 8'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal uzun yıllardır uzak durdukları Anavatan Partisi'ne yeniden üye oldular. Özalların ardından ise yine Turgut Özal döneminin bakanlarından Hüsnü Doğan Anavatan Partisi'ne yeniden kaydoldu. Kulisleri hareketlendiren bu gelişmenin ardından Anavatan Partisi'ne Özal döneminin etkili diğer isimlerinin de birer birer döneceği yorumları yapılmaya başlandı. Kulislerde sürpriz dönüşlerin nedeni olarak ise Ahmet Özal'ın kongrede aday olarak partinin başına geçme hesaplarının yattığı kaydedildi.

Anavatan Partisi'nin 28 Haziran'da yapılacak kongresinde Erkan Mumcu'nun karşısına aday olarak çıkmaya hazırlanan Ahmet Özal ise bu yöndeki niyetini, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan "Arasta' operasyonu kapsamında gözaltına alınması ve sorgusunun ardından da serbest bırakılmasından sonra "siyasete giriyorum, Anavatan Partisi Genel Başkanlığı'na ilk kongrede adayım" sözleriyle ortaya koymuştu. Özal yine Mart ayında İstanbul'da yaptığı basın toplantısında da Erkan Mumcu'yla görüştüğünü ve genel başkanlıktan çekilmesi gerektiğini, yapılacak ilk kongrede de aday olacağını söylediğini bildirmişti.

SÜRPRİZ DÖNÜŞLER DİKKATLE İZLENİYOR

Ahmet Özal'ın kongrede aday olma planları ve sürpriz dönüşler ise Anavatan Partisi'nde dikkatle izleniyor. Kulislerde sürpriz dönüşlerin "partiyi ele geçirme" planının bir parçası olduğu dile getirilirken, bunun arkasında ise yine partinin 9 trilyonluk mal varlığının yattığı öne sürüldü.

YILMAZ BEKLEMEDE

Kongrenin Erkan Mumcu ile Ahmet Özal arasında geçecek yarışa sahne olacağı belirtilirken, kulislerde bazı eski il başkanlarının ise Mesut Yılmaz'ın partinin başına geçmesi yönünde çağrı yapabileceği kaydedildi. Yılmaz'ın ise görüştüğü bazı eski ANAP'lılara "Bağlantılarımı yapıyorum. Konjonktüre göre davranacağım. Kapatma davası sonuçlanmadan siyasette ne olup biteceğini görmek zor" değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi. Yılmaz'ın, Anavatan Partisi'nde aday olması yönünde yoğun baskı gelmesi halinde ise "tek adaylık" şartını ileri süreceği kaydedildi.

(ANKA)