AKP, paraları garantiye almak için aday adaylarına 'taahhütname' imzalatmaya başladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 29 Mart 2009 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlerde aday olamayan belediye başkan aday adaylarına 'başvuru aidatlarını' iade etmeyecek.

Parti, trilyonlarca lira gelir beklediği başvuru ücretlerini garantiye almak için aday adaylarına 'taahhütname' imzalatmaya başladı. Adaylık başvurularını 10 Kasım'da almaya başlayan AK Parti, büyükşehir belediye başkan aday adaylarından 7 bin 500 YTL, nüfusu 100 binin üzerindeki illerin belediye başkan aday adaylarından 3 bin YTL, nüfusu 100 bin ve daha az olan illerin belediye başkan aday adaylarından bin 500 YTL, nüfusu 200 binden fazla olan ilçe belediye başkan aday adaylarından 2 bin 250 YTL, nüfusu 50 binden 200 bine kadar olan ilçe belediye başkan aday adaylarından bin 500 YTL, nüfusu 50 bin ve daha az olan ilçe belediye başkan aday adaylarından 750 YTL, nüfusu 10 bin ve daha az olan belde belediye başkan adaylarından 400 YTL, nüfusu 10 binden fazla olan belde belediye başkan adaylarından da 750 YTL ücret alıyor. Parti, büyükşehirlerdeki il genel meclisi ve belediye meclisi aday adaylarından 750 YTL, büyükşehir olmayan diğer illerin il genel meclisi ve belediye meclisi aday adaylarından da 250 YTL 'başvuru özel aidatı' adı altında para almaya başladı.

Adaylık başvuruları için tüm teşkilatları hafta sonu da açık tutan AK Parti, teşkilatları aday adaylarından başvuru özel aidatları dışında herhangi bir bedel talep etmemeleri konusunda uyardı. Büyükşehir ve il belediye başkan aday adaylarından başvuru aidatlarını il teşkilatlarının, diğer adayların da ilçe teşkilatlarının belirlediği banka hesabına yatırmalarını isteyen AK Parti, paraların suiistimal edilmesini önlemek amacıyla aidatların banka hesabı dışında başka bir yolla tahsil edilmeyeceğini duyurdu.

AK Parti, aday adaylığı başvurusunda bulunanların aday olmamaları halinde ise paralarını iade etmeme kararı aldı. AK Parti, topladığı paraları garanti etmek amacıyla belediye başkan aday adaylarına hazırladığı 'taahhütname'yi imzalatıyor. Buna göre aday adaylık başvurusunda bulunan kişilerden, parti teşkilatı hesabına yatırılan başvuru aidatını, aday olmaması halinde geri talep etmeyeceğine dair taahhütname alınıyor. Aday adaylarından alınan imzalı bu taahhütname, aday adayının başvuru formuna ekleniyor.

Adaylık başvurularında her seçim türüne göre üç ayrı form hazırlayan AK Parti, belediye başkan aday adaylığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği adaylıkları için hazırlanan mavi, beyaz ve pembe renkteki formları internet sitesinden de dağıtmaya başladı. Başvuru formları ilgili teşkilat kademesi tarafından 'gelen evrak' kayıt defterine tarih ve sıra numarası verilmek suretiyle kaydedilecek ve adaş başvurusunu yapana başvurunun alındığına dair tarih ve sıra numarasını gösteren 'alındı belgesi' imzalanıp mühürlenmek suretiyle verilecek. Adayın başvuru aidatını yatırdığına dair makbuz fotokopisi de aday başvuru formuna eklenecek.