CHP, olayı "adam kaldırma suçu" diye niteledi, MHP, "Hitler misin?" diye sordu.

İşte tepkiler:

Alan da satan da memnun

Kendisine verilen bilgiler doğrultusunda Öncel"in gözaltına alınmasının söz konusu olmadığını anlatan Üskül, "Ortada zorla yapılmış bir eylem yok. Kişinin rızası dışında onun hürriyetini bağlayıcı şekilde işlem olmadığı ifade ediliyor. Kişinin şikáyet başvurusu da yok. Kişi "Şikáyet başvurusunda bulunur, hürriyetimi tahdit ettiler" der. Ben Komisyon Başkanı olarak müdahale ederim. Burada alan memnun, satan memnun; öyle anlaşılıyor" dedi.

Faşizan bir uygulama

Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili) Bu, vatandaşın hürriyetine elkoymak ve millete gözdağı vermektir. İspanya Kralı Carlos musun, Mussolini misin, Hitler misin? Bu gerçekten totaliter, baskıcı bir yönetim anlayışının ürünüdür. Öyle görünüyor ki muhalefeti gözaltına alacaklar.

İsa Gök (CHP, Mersin) Ceza hukukumuzda yeri olmayan bir uygulamadır. Hiçbir suç isnadı olmaksızın bir insanın bu şekilde hürriyetinden alıkonularak gözaltına alınması dünyada eşi görülmeyen bir olaydır. Mussolini ve Hitler döneminde örneği olan çok faşizan ve tehlikeli bir uygulamadır. Bunu bir vatandaş yapsa cezası 10 yıldır.

Mehmet Şandır (MHP Grup Başkanvekili, Mersin) Hukuk devletinde böyle bir uygulama olmaz. Başbakanın yapanlardan hesap sorması gerekir. Başbakan kendisinin de söz konusu olduğu bir olayda birilerinin hukuku ihlal etmelerine seyirci kalırsa, siyasi sorumluluğu doğar.

Soru önergeleri

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, çiftçi Kemal Öncel"in gözaltına alındığı iddialarını soru önergesiyle Meclis"e taşıdı. Öztürk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay"a "Doğruysa yasal dayanağı nedir? Gözaltının Öncel"in Başbakan Tayyip Erdoğan ile daha önceden girdiği diyalogla ilişkisi var mıdır? Gözaltı işlemi Öncel"in, Başbakan"ı protesto edeceğine ilişkin bir duyum üzerine mi gerçekleştirilmiştir?" diye sordu. Konuya ilişkin ikinci soru önergesini de CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel verdi.

HÜRRİYET