Bir süredir Belçika'da kanser tedavisi gören yasadışı DHKP-C örgüt lideri ve terör suçuyla aranan Dursun Karataş öldü. Belçika'nın başkenti Brüksel'de tedavi gören Karataş hakkında daha önce de ölüm haberleri çıkmış ve yalanlanmıştı. Karataş 1953 yılında Elazığ'da doğdu.
1978'de İstanbul Teknik Üniversitesi Derneği'nde Devrimci-Sol fraksiyonunu kurdu. Örgüt, o dönemde eski başbakan Nihat Erim ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak'ı öldürdü. 12 Eylül harekatından sonra 30 Eylül 1980 tarihinde yakalanan Karataş, 3 Kasım 1980'de tutuklandı. Yargılanma sonucu idama mahkum oldu, cezası müebbete çevrildi.
Dokuz yıl cezaevinde kalan ve bu süre içinde örgütü cezaevinden yöneten Karataş, 25 Ekim 1989'da Bayrampaşa Cezaevi'nden, örgütün ikinci ismi Bedri Yağan'la birlikte firar etti.
Avrupa'ya kaçtı ve bugüne kadar Almanya, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde, sahte kimlikle ve kaçak olarak yaşadı. Örgüt 1994'de siyasi temeli olan Mahir Çayan liderliğindeki THKP-C'den esinlenerek DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi ve Cephesi) adını aldı.
Karataş, 9 Eylül 1994'de Fransa'da yakalandı ve dört ay cezaevinde kaldıktan sonra 26 Ocak 1995 tarihinde serbest bırakıldı.
210 cinayetle suçlanıyordu
BİNBİRSURAT" veya örgüt içindeki adıyla "Dayı" olarak bilinen Dursun Karataş İnterpol tarafından 174 ülkede yaklaşık 150 ayrı suçtan aranıyordu. Karataş'ın talimatıyla düzenlenen eylemlerde, 95 emniyet mensubu, 29 asker, 85 vatandaşın öldürüldüğü, 378 güvenlik görevlisi ve vatandaşın yaralandığı öne sürülüyor. Karataş'ın ölüm emrini verdiği yüzlerce kişi arasında eski başbakanlardan Nihat Erim, eski Gümrük Bakanı Gün Sazak, eski MİT Müsteşarı Hiram Abas, Özdemir Sabancı, emekli orgeneraller Adnan Ersöz ve Hulusi Sayın, emekli ora Kemal Kayacan, emekli yarbay Ata Burcu, eski Adalet Bakanı Mehmet Topaç, eski DGM Başsavcısı Yaşar Günaydın bulunuyor.

(Sabah)