Hakkını aramak için adliyenin yolunu tutan birçok kişi, cebinde para olmayınca geri döndü. Dava sayısı bir ayda yüzde 60 oranında düştü.

Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu, (HMK) 1 Ekim 2011'de yürürlüğe girdi, yurt genelinde dava sayısı 1 ayda yüzde 60 düştü. UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) verilerine göre, Asliye Hukuk ve Aile Mahkemeleri'ne eskiden günde 14 ila18 arasında dava dosyası gelirken, bu rakam son bir ayda 4 ila 8 aralığında belirlendi. Uygulamanın ilk başladığı hafta bir mahkemeye ortamala 1 ila 3 dosya düşerken, ikinci hafta bu sayı 3 ila 5 arasında oldu. Tanık, bilirkişi, keşif ve tebligat ücretlerinin peşin ödeneceğinden habersiz dava açmak isteyen birçok vatandaş isyanlarda!
ADLİYE KAPISINDAN DÖNDÜ
- Mustafa Kumru (Kaynakçı): Dava açılırken paranın peşin alındığından haberim yoktu. Benden yaklaşık 350 TL istediler. Duyunca şoke oldum. Neden diye sorduğumda, yeni uygulamanın böyle olduğunu söylediler. Dakikalarca kuyrukta bekleyip üstüne böyle bir olayla karşılaşınca sinirlendim. Cebimde para olmadığı için dava açamadan adliyeden geri döndüm.

- Adem Bilir (Tekstil işçisi): 7 yıldır çalıştığım tekstil fabrikasından kriz bahanesiyle çıkarıldım. Bir dilekçe yazdırıp adliyenin yolunu tuttum. Sıra bana geldiğinde, 300 TL civarında bir paranın peşin yatması gerektiğni söylediler. 'Bu kadar param, yok sonra verebilirim' dedim. Ancak, yeni kanunun çıktığını ve peşin para yatırmayanın dava açamayacağını söylediler. Ben de geri döndüm. Şimdi borç bulup davayı açmaya çalışacağım.

'Vatandaş hakkını arayamıyor'
- Avukat Mustafa Tekin: Eskiden vatandaş cebine 50- 200 TL koyduğunda hakkını arayabiliyordu. Şimdi bize gelip, 'Sen masrafı yatır. Dava bitince alacağım paranın içinden tahsil edersin' diyor. Birçok kişi, hakkını arayamaz hale geldi. Örneğin, işten çıkarılan, maaşını, tazminatını alamayan biri nasıl dava açabilecek? Bu vatandaşın dava açabilmesi için cebine en az 300 TL para koyması gerekir.
- Emekli Hakim Kerim Çallı: Sistem belki ileride çok faydalı olacak. Ancak, apar topar uygulanmaya başlanması karmaşaya sebep oluyor. Hakimler eski ile yeni dosyalar arasında şaşırmış durumda. Kalem çalışanları yeni yasa için yetersiz. Vatandaşın ise dava açarken paranın peşin yatırılacağından haberi yok. Birçok kişi para olmadığı için dava açamıyor. Sistem oturana kadar mağduriyetler olacak.
akşam