Adalet Bakanlığı'nın tasarruf hassasiyeti genelgelerle araba ve elektrik kontağına kadar uzandı. Park halindeki araçları serinletmek yasak. Fazla elektrik tüketen kurumlar uyarıldı.

Deniz Feneri, Ergenekon, Balyoz gibi tartışmalı davaların gölgesinde yargı reformuna odaklanan Adalet Bakanlığı'ndan ilginç kararlar... Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de onayıyla kısa süre önce yayımlanan genelgeler, 'tasarruf rüzgarı' estirdi. Bayram öncesi yayınlanan ve tatilin ardından da uygulanıp uygulanmadığı sıkı şekilde kontrol edilen genelgelerden biri taşıtlar konusunda oldu.

Müsteşar Yardımcısı Hasan Dudaklı imzasıyla tüm birimlere gönderilen yazıda, şu uyarı dikkat çekti:
'İncelemelerde, şoförler tarafından kış aylarında motorun ısınması, yaz aylarında ise araç içinin soğutulması amacıyla araçların park halinde iken çalıştırıldığı gözlemlenmiştir. Resmi taşıtların akaryakıt ve bakım onarım giderlerinin asgari düzeyde tutulması ve kamuda gereksiz harcamaların önlenmesi için denetime katkı sağlanması hususunda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'


ŞALTER İNDİ

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden Adli Tıp'a, Adalet Akademisi'nden İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'na peyder pey gönderilen yazılara 'tasarruf' çağrıları damga vurdu. Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanı Erdoğan Böcek'in gönderdiği uyarı da şöyle: 'Kaynakların verimli kullanılması açısından, kullanıcıların abonelik işlemlerinde en ekonomik tarifeyi seçmeleri, gereksiz reaktif bedel ödenmesinin önüne geçilmesi, yıllık 30 bin kWh'tan fazla elektrik tüketimi ve 700 bin metreküpten daha fazla doğalgaz tüketimi bulunan tüketicilerin 'serbest tüketici belgesi' almak koşuluyla diğer lisans sahibi satış şirketlerinin elektrik ve doğalgaz alma imkanının araştırılması önerilir.'

CEZAEVLERİNDE İDARE DÖNEMİ

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Hakim Erkan Polat tarafından cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen yazıda da, 'Ceza infaz kurumlarının elektrik ve doğalgaz giderlerinde azami tasarruf sağlanması için belirtilen sınır ve üstü tüketim yapan ceza infaz kurumlarında gerekli düzenleme yapılarak uygulamaya geçirilmesini önemle rica ederim' denildi.
Yazılara paralel cezaevleri başta olmak üzere tüm birimlerde elektrik ve doğalgaz konusunda da sıkı denetim başlatıldı. Bakan Sadullah Ergin'in hassasiyetiyle yoğunlaşan tasarruf tedbirlerinin bütçeye ne ölçüde yansıyacağı yıl sonunda netleşecek.

Hakkı Kurban / Akşam