18Kuşadası'nda 5 yıllık stratejik plan oluşturulması amacıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor. Kuşadası'nın 2008-2013 yıllarını kapsayan stratejik plan ile ilgili olarak komisyonlar tarafından hazırlanan 335 sayfalık rapor Kuşadası Endüstri Meslek Lisesi toplantı salonunda masaya yatırıldı. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen başkanlığındaki toplantıya, Garnizon Komutanı Umut Bütün, Kuşadas Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, Güzelçamlı Belediye Başkanı Bayram Bayaözlü, Kuşadası Tarım Müdürü Hasan Göçmen, ADÜ Kuşadası Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Osman Çolakoğlu, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Şoförler Odası Başkanı Erol Soysal ve TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ile birlikte Kuşadası'ndaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile meslek kuruluşlarının başkanları katıldı.
2008-2013 yılları Kuşadası stratejik planı ana başlığı altında Nüfus Değişimleri, Arazi Dağılımı, İklim, Ekonomik Durum, Ulaşım, Altyapı, Haberleşme, Tarım ve Gıda, Milli Park ve Orman, Çevre ve Deniz Kirliliği, Turizm, Eğitim, Sağlık, Sivil Savunma, Güvenlik Hizmetleri, Sosyal Hizmetler, Spor, İdari ve Kamusal Yapı Analizi ile Sorun Analizi ve Beklentiler konularının kapsamlı bir şekilde ele alındığı 5 yıllık stratejik planın sunumu komisyon sorumlusu Tarım Müdürü Hasan Göçmen tarafından açıklandı. 335 sayfadan oluşan stratejik plan raporunu slayt gösterisi ile anlatan İlçe Tarım Müdürü Hasan Göçmen, stratejik plan çerçevesinde, AB müktesebatının üstlenilmesine ilişkin Türkiye Ulusal Programı ve Uzun Vadeli Strateji ve VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planının (2001-2005), kamu yönetiminde stratejik planlama, toplam kalite yönetimi, mali kontrol ve performans denetimini zorunlu kıldığını anlatarak, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 9. maddesi ile kamu idarelerinin; kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını, önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve bu sürecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik planlarını hazırlamaları istendiğini belirtti. Göçmen ayrıca, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve diğer ilgili mevzuat ile birlikte Kuşadası Kaymakamlığı'nın 03.12.2007 tarih ve 24 sayılı yazıları stratejik plan çalışmalarının yasal dayanağını oluşturmaktadır " dedi.
Yönetimlerde şeffaf, açık ve en önemlisi de adil olunması gerekliliğini altını özellikle çizen Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, "Alınan kararlarda hepimiz şeffaf, açık kararlı ve adil olmalıyız. Vatandaşlar bize geldiği zaman, aldığımız kararlardan ve uyguladığımız yöntemlerden bize neden ve niçin sorusunu sormalıdırlar. Bu yüzden, adil olarak, yönetmeliklerin kararlarını uygularken hukukun içinde kalacağız. Kaynağı hukuk olmayan hiçbir yöntemi benimsemeyeceğiz ve hak, hukuk, hakkaniyet ölçüsünde adil davranış biçimleri içerisinde bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde elimizden geleni yapmalıyız" diye konuştu. Stratejik planın amacının, Kuşadası'nı bulunduğu konumdan çok daha ileri bir sosyo-ekonomik düzeye taşımak olduğunu belirten Esen ayrıca, genel olarak ifade etmek gerekirse stratejik planın amacı; Kurum ve kuruluşların üzerlerine düşen görevlerin yerine getirilmesi esnasında ilçenin kalkınma çabalarına bütüncül, sonuçlara yönelik bir politika çerçevesi oluşturmak ve ilgili tüm paydaşları belirlenen hedefler istikametinde harekete geçirmek suretiyle, Kuşadası İlçesini bulunduğu konumdan çok daha ileri bir sosyo-ekonomik düzeye taşımaktır. " dedi. Planın öncelikli amaçları arasında eğitim, güvenlik gibi maddelerin geldiğini belirten Esen ayrıca, " Eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal hizmetler ve spor hizmetlerinin güçlendirilmesi ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan gruplara yönelik hizmetlerin artırılması ile çevre ve mekansal gelişme boyutunda, hava, su, toprak kirliliğine yönelik tedbirlerin alınması, doğal afetlerle ilgili planlama, organizasyon ve eğitim faaliyetleri ile diğer faaliyetlerde hizmet kapasitesinin yükseltilmesi, planın öncelikli amaçları arasındadır" dedi.