Başkan Altungün, "Hiç kimsenin kendini hukuktan üstün görmemelidir. Mahkemenin vereceği kararları uygulama konusundaki net tavrımızı bilen Ege Ports yöneticilerinin, liman üzerindeki işyerleriyle ilgili 31 Mayıs 2010 tarihli Aydın Bölge İdare Mahkemesi kararı olduğunu bile bile, yıkım kararını sanki belediye kararıymış gibi göstermeye çalışmalarını, gerçeği halka söylemekten neden çekindiklerini anlamakta güçlük çekiyorum" dedi.
Olay şöyle gelişti: Geçtiğimiz günlerde yıkım kararı tebliğ edilen limanla ilgili yeni bir yürütmeyi durdurma kararı daha alındı. Kuşadası Belediyesi'nin itirazıyla kaldırılan yürütmeyi durdurma kararı, bu kez limanı işleten Ege Liman İşletmeleri A.Ş. (Ege Ports) isimli şirketin girişimiyle Aydın Birinci İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez iptal edildi ve yıkım bir kez daha durduruldu. Bu gelişme üzerine yazılı bir açıklama yapan Ege Ports isimli şirketinin belediyeyi suçlayan ifadeler kullanmasına, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün çok sert tepki gösterdi.
Bilindiği gibi, Kuşadası limanını özelleştirme sürecinde alarak 2003 yılında işletmeye başlayan Ege Liman İşletmeleri A.Ş. isimli şirket, daha sonra liman alanı içerisine iki katlı çarşı yapmış ve olay Kuşadası'nda tepkiyle karşılanmıştı. Kuşadası halkı liman önünde protesto gösterileri yapmış, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın onayıyla yapılan imar plan tadilatının iptali istemiyle çeşitli davalar açılmıştı.
Kuşadası Limanı için Bayındırlık Bakanlığı onayıyla yapılan imar planının Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edilmesi ve kararı dayanak gösteren Kuşadası Belediyesi'nin liman içerisindeki çarşının yapı ruhsatı ile yapı kullanma izin belgelerini iptal etmesi üzerine, Ege Ports şirketinin Aydın İdare Mahkemesi'ne başvurusuyla yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Söz konusu karar Kuşadası Belediyesinin itirazı üzerine geçtiğimiz günlerde kaldırılmış ve yıkım kararı Ege Ports'a tebliğ edilerek, yıkım için
şirkete bir haftalık süre verilmişti.
Bunun üzerine harekete geçen Ege Ports, alınan yürütmeyi durdurma kararının ardından söz Aydın Birinci İdare Mahkemesi'ne başvurarak, ikinki kez yürütmeyi durdurma kararı alınmasını istedi. Şirketin başvurusunu dikkat alan Aydın 1. İdare Mahkemesi de kaldırdığı yürütmeyi durdurma kararını yeniden aldı. Esas no: 2010/1000 sayılı kararda; Kuşadası Belediyesi'ne savunma ve ara kararına cevap vermesi için 30 günlük süre verildi.
Alınan karar üzerine Ege Ports yönetimi yazılı bir basın açıklaması yayınlayarak, sadece mahkeme kararını uygulamaya çalışan ve hukuksal süreci işleten Kuşadası Belediyesi'ni "yıkım kararı" almakla suçlamaya çalıştı. Kuşadası Belediyesi'ni sanki turizmi baltalamaya çalışıyormuş gibi göstermeye çalışan açıklamada; "Belediyenin yıkım kararına yargıdan ikinci kez dur!", "Yargı süreci Kuşadası'nın menfaatini korudu, belediyenin yıkım kararına dur dedi" şeklinde ifadelere yer verilerek kamuoyu yanıltılmaya çalışılıyor.
Ege Ports şirketinin yazılı açıklamasına çok sert tepki gösteren Belediye Başkanı Altungün'ün açıklamasının tamamı şöyle: "Kuşadası Limanının özelleştirilmesi sırasında, Ege Ports A.Ş. isimli şirket liman işletmesini 30 yıllığına almıştır. Kuşadası kamuoyunun ve esnafın tepkisine rağmen, Kıyı Yönetmeliğinin 17. maddesine dayanarak dönemin yerel yönetimi tarafından şirkete 23.08.2006 tarihinde yapı ruhsatı, 28.08.2006 tarihinde ise yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiştir. Söz konusu belgeler, o dönemde çeşitli sivil tolum örgütleri tarafından dava konusu edilmiştir. O tarihlerde ben de liman içerisine alışveriş merkezi yapılmasını doğru bulmadığımı ifade etmiştim, bugün de taraftar değilim.
Ege Ports yönetiminin, Kruvaziyer liman işletmeciliğinin gereği olan ve gümrük işlemlerinin yapılması gereken alanları da kiraladıkları 4 bin metrekarelik alan içerisine dahil ederek kamuoyunu yanıltmaya, başkanlığımdaki yerel yönetimi sanki turizme karşıymış gibi göstermeye çalışan siyasi tavırlarına çok sert tepki gösteriyor, kullandıkları cümlelere ve üsluba dikkat etmeleri ve hiç kimsenin kendini hukuktan üstün görmemesi gerektiğini hatırlatıyorum.
Kuşadası Limanı alanı içerisinde yapılan inşaatlarla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanan imar planı Danıştay 6. Dairesi'nin 09.11.2009 tarih ve 2006/5903E. 2009/10860K. sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Bu kararın belediyemize ulaşmasının ardından belediyemiz tarafından mahkeme kararı gereğinin yapılması için liman işletilmesine tebliğ edilmiştir. Liman işletmesi, bunun üzerine Aydın İdare Mahkemesi'ne başvurmuş ve idare mahkemesi de 23.03.2010 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Karar üzerine yapılan itirazı görüşen mahkeme bu kez 31 Mayıs 2010 tarihinde itirazı haklı bularak yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştır. Yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasının ardından belediyemiz tarafından mahkeme kararıyla ilgili gereğinin yapılması için liman işletmesine ikinci kez tebligat yapılmıştır. Söz konusu şirket bu karar üzerine de bir kez daha idare mahkemesine başvurmuş ve idare mahkemesi aynı konuda 22 Haziran tarihinde ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.
Kuşadası Limanı'ndaki yapılaşmaya yönelik hukuki süreç bu şekilde cereyan etmiştir. Kuşadası Belediyesi olarak baştan beri hukuk kuralları içerisinde hareket edeceğimizi ve mahkemelerin vereceği kararları uygulayacağımızı kamuoyuna duyurmuştuk. Ancak, hukukun verdiği kararı uygulama konusundaki net tavrımızı bilen Ege Ports yöneticilerinin, liman üzerindeki işyerleriyle ilgili yapılan uygulamanın 31 Mayıs 2010 tarihli Aydın Bölge İdare Mahkemesi kararı olduğunu bile bile, yıkım kararını sanki belediye kararıymış gibi göstermeye çalışmalarını kınıyor ve gerçeği halka söylemekten neden çekindiklerini anlamakta güçlük çekiyorum. Kuşadası Belediyesi liman özelleştirmesi ve sonrasındaki süreci yakından takip etmektedir. Belediye yönetimimizin bu konudaki tavrı Kuşadası halkının ve esnafının menfaatleri doğrultusunda olacaktır. Kuşadası Belediye Başkanı olarak, baştan beri söylediğim gibi yüce Türk adaletinin vereceği kararı uygulayacağım. Tavrımız budur ve son derece de nettir. Kuşadası kamuoyuna saygıyla duyurulur " iha