Kuşadası"nda hizmete giren mobese kamera sistemi, restore edilen Kaymakamlık binası ve Hükümet Konağı önündeki Atatürk Köşeleri"nin açılışları aynı anda Aydın Valisi Mustafa Malay tarafından yapıldı.
Kuşadası"nda aynı anda gerçekleştirilen üç önemli açılış için Hükümet Konağı"nın bahçesinde tören düzenlendi. Kokteyl ile başlayan törene Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Dağlı, Kuşadası Askerlik Şube Başkanı Murat Çelebi, Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanı Hasan Aldemir, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan; Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal, Güzelçamlı Belediye Başkanı Bayram Bayaözlü, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, TÜRSAB Kuşadası BYK Başkanı Bülent İlbahar, Şoförler Odası Başkanı Erol Soysal, AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Üstün, CHP İlçe Başkanı M. Esat Altungün ve DP İlçe Başkanı Kılınç Kocaman ile belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, turizmciler ve esnaf katıldı.
Mobese sisteminin resmi açılışı nedeniyle düzenlenen törende ilk konuşmayı yapan Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, Kuşadası"nın Türkiye"nen en modern mobese kamera sistemine kavuştuğunu belirterek, bu sayede suç ve suçlularla mücadelede önemli bir imkana kavuştuğunu söyledi. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ise mobese sisteminin Türkiye"de bir çok ilke imza atan bir teknolojik yapıya sahip olduğunu belirterek, örnek olacağını söyledi. Kaymakam Esen ayrıca, Kaymakamlık binasının restorasyonu ve Atatürk köşesinin yapımında katkı sağlayanlara teşekkür ederek, “ Kaymakamlık binamız çalışmaların tamamlanmasının ardından aslına uygun olarak Kuşadası"na yakışan bir hale getirildi. Yıllardır hizmet verdiği için birçok eksiklikler oluşmuştu. Yenileme çalışması sırasında bu eksiklikleri tamamladık ve ayrıca Ulu Önderimiz için de bahçede uygun bir bölüm yarattık “ dedi. Aydın Valisi Mustafa Malay ise suç ve suçlularla mücadelede mobese sistemi sayesinde daha etkin bir mücadele yapılacağını belirterek, kamera sayısının ihtiyaca göre gelişeceğini ve sisteme yeni ilaveler yapılmasının da mümkün olduğunu kaydetti. Vali Malay, restorasyonun ardından Kaymakamlık binasının da Kuşadası"na yakışır hale geldiğini ve örnek bir Atatürk köşesine kavuştuğunu kaydetti.
Konuşmalardan sonra Aydın Valisi Mustafa Malay tarafından Kuşadası Mobese sisteminin kurulmasına katkılarından dolayı Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan"a şükran plaketi verilirken, Kuşadası Kaymakamlık binasının yenilenmesi ve Atatürk büstünün yapımına katkılarından dolayı da aralarında Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ve TÜRSAB Kuşadası BYK Başkanı Bülent İlbahar"ın da bulunduğu turizmciler ve işadamlarından oluşan 15 kişiye de teşekkür belgesi verildi. Kuşadası"nın mobese kamera sistemi, yenilenen Kaymakamlık binası ile Hükümet Konağı bahçesindeki Atatürk Köşesi"nin açılışları Aydın Valisi Mustafa Malay tarafından yapıldı.


MOBESE SİSTEMİ ÖZELLİKLERİYLE TÜRKİYE"DE BİR İLK
Kuşadası"nın mobese kamera sistemi bir çok teknolojik özellikleriyle Türkiye"de bir ilk. Son derece modern ve en son teknolojik altyapıyla donatılan Kuşadası Mobese sistemi, Amerika ve İngiltere"deki havaalanlarında kullanılan güvenlik sistemleriyle bir çok açıdan benzerlik taşıyor. Sistem, modüler bir şekilde kuruldu. İhtiyaç görülmesi halinde yeni kameraların eklenmesiyle ilave yapılabilecek. Sinyalizasyon ihlali tespit sistemi ve logal bölgelere megafonla ses iletim sistemleri ikinci aşamada eklenecek. İlk etapta 27 sabit, 19 hareketli olmak üzere toplam 46 IP kamera ile görüntülenme yapılıyor. Bu kameralar ilçe merkezinin 37 önemli bölgesinde her türlü hava şartlarına dayanıklı, gece görüş kabiliyeti olan, yüksek çözünürlüklü elektrik kesintilerine karşı güç kaynağı ile desteklenen ve 24 saat sürekli çalışabilen bir sistem. Zoom yapılabiliyor ve görüntüler 9 kat büyütülüyor. Ayrıca fotoğraf çıktısı alınıyor. Bu görüntüler Emniyet Müdürlüğü binasında ana sistem merkezinde toplanıyor. Görüntüler anında kullanılıyor. Gerektiğinde değerlendirilmek üzere arşivlenebiliyor. Ayrıca, şehrin giriş ve çıkışlarında PTS denilen plaka tanıma sistemi kurulmuş olup, her türlü çalıntı araçların ilçemize giriş ve çıkışlarında yakalanmaları bu şekilde sağlanıyor.


KAYMAKAMLIK BİNASI 3 AYDA RESTORE EDİLDİ
Kuşadası"nın tarihi hükümet konağı binası, baştan sona restore edilerek, yenilendi. Adliye birimlerinin yeni binaya taşınmasının ardından sadece Kaymakamlık ve Kaymakamlık bünyesindeki resmi kurumları bünyesinde barındıran Kuşadası Hükümet Konağı"ndaki restorasyon çalışmaları yaklaşık 3 ay sürdü. Kuşadası Kaleiçi"nde birinci derecede sit alanında bulunan tarihi binanın odalarının yanı sıra, dış cephesi ve bahçesi de aslına uygun olarak yeniden düzenlenerek hizmete girerken, bahçeye de yeni bir Atatürk köşesi yapıldı.