Kalyoncu yazılı açıklamasında, tüketicilerin temel ihtiyaçlarından olan elektrik, su, iletişim ve doğalgaz faturalarının geç ödenmesinden dolayı bu hizmetlerin kesilip, yeniden başlatılması için alınan açma-kapama ücretlerini değerlendirdi.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde benzer hizmetleri sunan kurumların, faturalarını zamanında ödeyemeyen tüketicileri bir kez de fahiş açma-kapama bedelleriyle cezalandırdığını ifade eden Kalyoncu, ''Üstelik bu tür hizmetler genellikle merkezi sistemden kapatılması ve açılmasına rağmen her geçen sene bu bedeller yıllık enflasyon üzerinde artmakta, tüketiciler için ceza, hizmet sunanlar için ise adeta bir kazanç kapısı haline gelmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Kalyoncu, 2011 yılı rakamlarıyla her 3 aboneden birinin doğalgaz, her 4 aboneden birinin elektrik, her 5 aboneden birinin su, her 10 aboneden birinin de telefon faturasını zamanında ödemediği göz önüne alındığında elde edilen rantın büyüklüğünün ortaya çıktığını kaydetti.

Ayrıca, Türkiye'de her bin aboneden 35'inin de internet faturasını geciktirdiği için açma kapama bedeli ödemek zorunda kaldığını ifade eden Kalyoncu, şunları kaydetti:

''Ülkemizde 40 milyon civarında internet kullanıcısı bulunmakta olup, toplam abone sayısı ise 13 milyonu bulmuştur. Sadece internet hizmetiyle alakalı açma-kapama ücreti yıllık ortalama 80 milyon liraya ulaşmaktadır. Buna telefon, doğalgaz, su ve elektrikle alakalı tüketicilere ödetilen açma-kapama bedelleri de eklendiğinde, oldukça kabarık bir faturanın tüketicinin sırtına yüklendiğini ve hizmet sunan kurumların ciddi anlamda bir ek kar sağladıklarını görmekteyiz.

Açma kapama bedelleri ile ilgili olarak, hizmet sunucular üst kurulların belirlediği tarife yönetmeliklerini işaret ederken, hemen hemen hepsinin, kurulların sunduğu en üst rakamları uyguladıkları görülmektedir. Gecikmiş fatura ödemelerinde zaten gecikme cezası ödeyen tüketiciye, açma kapama hizmet bedeli altında ikinci kez ceza ödetilmektedir. Kamuoyunda gittikçe dikkat çeken ve tepkilere yol açan bu mevcut uygulamaların artık sona erme vakti gelmiş hatta geçmektedir. Tüketicinin sırtına her geçen gün daha da ağırlaşarak binen bu tür haksız kazanç kapıları kapatılmalı, tüketiciler sırtından kurumlar zenginleştirilmemelidir."