Güvercinada yakınlarında deniz üzerinde hareketsiz halde yunus bulunduğu ihbarı üzerine Kuşadası Milli Park Şefliği, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile belediye ve Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkililerinden oluşan bir ekip harekete geçti. 

Kuşadası'nda bulunan Seapark Yunus Gösteri Merkezi'nden de yardım isteyen yetkililer, botla yunusun yanına gittiklerinde açlıktan halsiz düştüğünü belirledi. 

Seapark Yunus Gösteri Merkezi çalışanları tarafından elle balık verilerek beslendikten sonra kendisine gelen yunusun, üzerine takılı çipten ve gösteri merkezi çalışanlarının düdükle verdikleri komutlara uyarak sergilediği davranışlardan bir gösteri havuzundan salıverildiği belirlendi. 

Yunusun gösteri merkezinden salıverilmesinin ardından doğal ortamında beslenmeyi başaramadığı için açlıktan halsiz düştüğü anlaşıldı. Yunusun denizden alınarak Kuşadası Seapark Yunus Gösteri Merkezi'nde koruma altına alınması kararlaştırıldı. 

Vücudunda küçük bir yara da tespit edilen yunusun, uzman ekip tarafından denizden alınarak Seapark havuzuna taşınacağı ve burada tedavisinin gerçekleştirileceği bildirildi.

Çip numarasından salındığı havuza ulaşılacak

Kuşadası Milli Park Şefi Erdiç Kutsav, gazetecilere yaptığı açıklamada, yunusun üzerindeki çipten ve sergilediği davranışlardan, sonradan doğal ortama salındığının anlaşıldığını ifade etti. Yunusun denizden çıkarılarak koruma altına alınacağını bildiren Kutsav, üzerinde takılı çipin numarasından salıverildiği gösteri merkezine ulaşılmaya çalışılacağını söyledi. 

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veterineri İnci Yenice Yıldızlı da yunusun genel sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti. Yıldızlı, beslenmesinin ardından yunusun hareketlendiğini belirtti.
Yıldızlı, bu durumun doğal yaşamından koparılan bir canlının, yeniden doğal yaşama alışmasının ne kadar güç olduğunu gösterdiğini ifade etti. 

Öte yandan Türkiye'deki gösteri havuzlarında bulunan yunusların salıverilmesi için mücadele veren Sualtı Araştırmaları Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kıraç, Kuşadası'nda ortaya çıkan yunusun, Fethiye'deki bir gösteri merkezinden kurtardıkları ve 20 aylık rehabilitasyon sürecinin ardından 10 gün önce denize bıraktıkları iki yunustan biri olduğunu iddia etti. 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg