Hükümet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın önceki gün TRT"de açıkladığı gibi “İyileştirilmiş 4-C” formülü önerdi, Türk-İş ve Tekel işçilerinin sendikası Tek Gıda-İş kabul etmedi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Bizim son noktamız budur” dedi. Bunun üzerine Tek Gıda-İş Sendikası, bugünden itibaren daha geniş katılımlı açlık grevine başlama kararı aldı. Yarın da “genel iş bırakma eylemi” gündeme gelecek.

TEKEL işçilerinin günlerdir heyecanla beklediği Türk-İş ile hükümet arasındaki pazarlıktan uzlaşma çıkmadı. İşçi bugün açlık grevine başlama ve eylemleri tırmandırma kararı aldı. Hükümet, “Kıdem tazminatlarını ödeyelim, 22 gün ücretsiz izin verelim” diyerek “İyileştirilmiş 4-C” modeli önerdi. Türk-İş, “Biz memur değil, özlük haklarıyla işçi statüsünde diğer kamu kuruluşlarına geçmelerini istiyoruz” dedi.
Umutla beklediler
Tekel işçileri, dün güne Bakanlar Kurulu"ndan çıkabilecek “çözüm” umuduyla başladı. Saat 12.00"de başlayan Bakanlar Kurulu"nun ilk bölümünde ilgili bakanlar, Başbakan Tayip Erdoğan ve kurul üyelerine yeni düzenlemeyi anlattı. Saat 14.30"da Tekel işçilerini temsil eden Türk-İş heyeti Başbakanlığa gitti. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Mali Sekreter Ergun Atalay"dan oluşan heyet, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü.
Öneri Türkel"e gitti
1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından Kumlu, “Şimdilik uzlaşma yok. Akşam yeniden bir araya geleceğiz” bilgisini verdi. Heyet, Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel"e bilgi verirken, bakanlar da tekrar Bakanlar Kurulu"na girerek, kabineyi bilgilendirdi. Türk-İş heyeti, Bakanlar Kurulu devam ederken saat 18.00"de tekrar Başbakanlığa gitti. Üç bakanla yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından Kumlu kameraların karşısına geçerek, “Uzlaşma sağlayamadık. Memur değil işçi statüsü istiyoruz 4-C"de kıdem tazminatı yok, "kıdem tazminatını verelim, izinleri 22 güne çıkaralım" önerisinde bulundular. Devlet Memurları Kanunu"na göre biz, işçi statüsünde geçmelerini talep ediyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” açıklaması yaptı.
1 ay süreniz var
Ardından üç bakan kameraların karşısına geçti. Yazıcı, “Biz bu iyileştirmelere ilişkin Bakanlar Kurulu"nun görüşlerini bir kararnameye dönüştürüyoruz. Bugün-yarın yayımlanacak. Tekel işçilerine ve onların ailelerine sesleniyorum. 1 ay başvuru süreleri var. Havuza başvurmaları için verilen 1 ay süre var. Kaçırmasınlar. Gerçekten önemli ölçüde bir iyileştirme var. Hatta 4-B"ye yaklaştırılmış bir uygulama” dedi. Yazıcı, bir gazetecinin, “Sizin söylediğiniz son şey bu mudur?” sorusu üzerine, “Elbette” yanıtı verdi.
Açlık grevi başlıyor
Türkel, yeni eylem planını şöyle açıkladı: “Tek Gıda-İş ve Tekel çalışanları olarak yarın (bugün) 13.00 itibariyle açlık grevine başlayacağız. 3 Şubat sabahı Tek Gıda-İş, örgütlü olduğu özel ve kamuya ait tüm iş yerlerinde bir gün boyunca dayanışma grevi yapacak. Açlık grevinde bu kez ilkindeki gibi sayı sınırlaması olmayacak. Sağlık koşulları elvermeyen kişiler dışında isteyen herkes açlık grevine katılacak. Bu kez eylem Sakarya Caddesi"nde çadırlarda sürdürülecek.”

"4/C"liler sendikalı olamaz"a mahkemeden iptal kararı çıktı

Ankara 16. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Yasa"nın 4/C maddesine göre çalışan personelin memur sendikalarına üye olabileceklerine karar verdi. İdare mahkemesi, ayrıca Devlet Personel Başkanlığı"nın “4/C kapsamındaki personelin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kapsamında olmadığına” yönelik görüşünü de iptal etti.

Türkel: Ömrümüzü verdik, şimdi hakkımızı istiyoruz

TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu"nun Başbakanlık"tan ayrıldığı saatlerde, Tek-Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel de Türk-İş Genel Merkezi önünde bekleyen işçilere seslendi. Türkel, özetle şunları söyledi: “Tekel işçisi hiç kimseden hiçbir şey istemiyor, hakkını talep ediyor. Biz ömrümüzü verdik, bu kuruma kâr ettirdik. Vergi ve istihdam şampiyonu yaptık. Şimdi bizi kapının önüne koyuyorlar yağma yok. Maliye Bakanı, kendi ifadesi ile Kuzey Avrupa kökeninde yetişip gelmiş. Oranın kültürünü almış. Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı olma hakkına erişmiş ve o şerefi de sürdürüyor. Maliye Bakanı sanki Patagonya"daki işçilere söylüyor öyleyeceklerini. Burası Türkiye, burası Ankara. Bu işçiler Tekel işçileridir.

Hesaplara 350 milyon yattı kişi başına 41 bin lira düştü

DEVLET Bakanı Hayati Yazıcı, dün itibariyle tüm işçilerin ihbar ve kıdem tazminatlarının yatırıldığını belirterek, “Bunun toplamı 350 milyon TL, işçilerin eline geçen ortalama para 41 bin TL. Biz hiçbir vatandaşımızı aç, açık bırakmayız, sokağa terk etmeyiz. Türkiye"nin sorunlarını çözerek yolumuza devam ediyoruz” dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dün saat 15.00 itibariyle bütün Tekel çalışanlarının hesaplarına kıdem tazminatlarının aktarıldığını herhangi bir blokaj söz konusu olmadığını söyledi. / Hürriyet