BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan"ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad"ı dün iftar yemeğinde ağırlamasından sonra bugün İstanbul"da Çırağan Sarayı"nda birbirini izleyen iki önemli toplantı yapılacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son dönemde Irak"ta üst üste yaşanan patlamaların ardından Suriye ile Irak arasında gerilen ilişkileri yeniden rayına oturtmak için Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Çırağan Sarayı"nda buluşturacak.

Üçlü mekanizma

Toplantıda Türkiye, her iki ülkeye de karşılıklı sınır güvenliği başta olmak üzere "Üçlü sınır güvenliği mekanizması" kurulmasını önerecek. Bu mekanizma, üç ülke coğrafyasında kendisine yer bulan “PKK, El Kaide ve Irak"taki BAAS uzantılarıyla” mücadeleyi hedefleyecek. Davutoğlu toplantıda iki ülkeye de, “Sorunu uluslararası bir kuruluşa götürmeden kendi aranızda çözün. Bu konuda her türlü çabayı göstermeye hazırız” mesajını verecek. Ankara, Suriye"yi yeniden uluslararası topluma kazandırma çalışmaları sürerken, Bağdat ile Şam arasındaki krizin, Suriye ile ilgili süreci sekteye uğratmaması için uluslararası arenaya taşınmasına sıcak bakmıyor.

İstihbaratçılara destek

Önceki gün MİT Müsteşarı Emre Taner"in Ankara"da iki ülke istihbarat başkanları ile yaptığı toplantıda gündeme geldiği belirtilen ülkeler arasında daha kapsamlı istihbarat alışverişine, bakanların da siyasi düzeyde destek vermesi bekleniyor.

Mahmur meselesi

Üç bakanın görüşmesinde Türk hükümetinin Kürt açılımıyla ilgili değerlendirmeleri ile Suriye ve Irak"tan beklentilerinin de ele alınması bekleniyor. Bu çerçevede boşaltılması planlanan Mahmur Kampı"nda kalanlardan bir kısmının Suriye ve İran"a geçmek istemeleri, bir kısmının da Irak"ta kalmaktan yana olmaları nedeniyle yapılması gereken çalışmaların bu toplantıda görüşülebileceği belirtiliyor. İlki Kahire"de yapılan bu toplantının üçüncüsü BM Genel Kurul çalışmaları sırasında New York"ta gerçekleşecek.

8"er bakanla 2. toplantı

Türkiye-Irak-Suriye arasındaki üçlü görüşmenin hemen ardından Çırağan Sarayı, Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına ev sahipliği yapacak. Yarın da devam edecek bu toplantıya her iki ülkeden 8"er bakan katılacak. Türkiye ile Irak arasında “Ekonomik entegrasyonu” hedefleyen bu toplantıda, ekim ayında Bağdat"ta Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki"nin başkanlık etmesi öngörülen “Ortak kabine toplantısı”nın temeli atılacak. Türkiye"nin, Suriye ile de benzer bir süreci başlatması öngörülüyor.

Güler yüzlü toplantı

SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad dün, Suriye Başbakanlığı"na ait YK-ASC kuyruk tescilli Falcon-900 tipi özel uçakla 15.40"ta İstanbul Atatürk Havalimanı"na indi. Esad"ı Devlet Konukevi"nde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri karşıladı. Esad ile birlikte Dışişleri Bakanı Velid Muallim de İstanbul"a geldi. Esad daha sonra Dolmabahçe"deki Başbakanlık Çalışma Ofisi"ne gitti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esad´ı, çalışma ofisinin kapısında karşıladı. İki lider saat 16.15"te başbaşa görüşmeye geçtiler. Esad, toplantıdan sonra Erdoğan"la birlikte Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı"nca düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Esad iftardan sonra ülkesine döndü. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, 8 Bakan arkadaşının aralarında bulunduğu 40 kişilik heyetle Bağdat"tan İstanbul"a geldi. Türk Hava Yolları"nın tarifeli seferi ile gelen Zebari, Atatatürk Havalimanı"nda Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş tarafından karşılandı. / hürriyet