Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari'de, Kürdi-Der, DTK, DBP ile Eğitim-Sen'in de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları vesiyasi partilerin desteğiyle Kürtçe eğitim verecek 3 okul açıldı. Bu üç ruhsatsız okuldan Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki okul akşam saatlerinde mühürlendi. Diyarbakır Başsavcılığı gün içinde soruşturma başlattı. Ardından ruhsatsız okul, Valilik tarafından Anayasa'nın 42. maddesi gerekçe gösterek kapatıldı. İlgili maddede, Türkçe'den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez” ifadesi yer alıyor.

Okul izinsiz, yapı kaçak

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen “okul” ile ilgili gerekli izinlerin alınmadığını söyledi. Yapının kaçak olduğunu kaydeden Kıraç, “Bu konuda bir talepleri yok. Okul açmak için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin almaları gerek. Ancak böyle bir girişimleri olmadı. İzinsiz olduğu için işlem yapıldı, mühürlendi” dedi. DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, ruhsatsoz okuldaki mühür kaldırılana kadar oturma eylemi yapacaklarını söyledi.

Hakkari Valisi Yakup Canpolat da Yüksekova'daki okul için kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Şırnak' Çizre'deki okula ise 90 öğrenci kayıt yaptırdı.

'Söke söke alırız' oyunu

Kürtçe eğitim verecek okulların açılabilmesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 'Mevzuatımızda bazı derslerin Kürtçe okutulması imkan dahilindedir. Ankara'da Japonca eğitim yapan okul bile var. Bakanlar Kurulu karar verebilir” demişti. Bakan Avcı, Kürt siyasi hareketi için, “Bizim atacağımız adımları anlayıp, 'biz bunu söke söke aldık' diyebilecekleri söylemler geliştiriyorlar” ifadesini kullanmıştı.

'BOYKOT' TUTMADI

Güneydoğu'da ana dilde eğitim talebiyle Eğitim-Sen ve Kurdi-Der'in okulları boykot çağrısının yapılmasının ardından, bölgede öğrenciler ders başı yaptı. Boykot çağrısı, Hakkari dışında bölgedeki diğer illerde rağbet görmedi. Diyarbakır Valisi Kıraç, “Dersler yeni başladı ama ziyaret ettiğimiz sınıflarda bir sorun yok. Çalışma mevsimi olduğu için tarımda çalışan çok sayıdaki işçi yani öğrenci velisi veya öğrenci anne babasıyla beraber çalışmakta. Belli bir süre oradan gecikme olabilir. Ne kadar öğrenci ders başı yaptı onu gecikme nedeniyle kesin rakamlarla veremeyiz. Çok ciddi bir eksiklik olacağını düşünmüyorum” dedi.

ÖCALAN'IN ANNESİNİN ADI VERİLDİ

HAKKARİ Yüksekova'da açılan okula, Abdullah Öcalan'ın annesinin ismi verildi. Öcalan'ın annesi Uveyş'in isminin verildiği okulun açılışına Yüksekova Belediye eş başkanları, DBP İlçe Örgütü yöneticileri ve STK temsilcileri katıldı. Yüksekova'daki okul da Kürdi-Der yöneticisi Deniz Bülbin tarafından açılırken, Bülbin, anadilin engellenemez bir hak olduğunu kaydederek, “Bu amaçla kitlesel olarak Kürtçe eğitim verecek ilkokulumuzun açılışını yapıyoruz” dedi.