1994’te Srebrenitsa’daki soykırımda hayatını kaybeden kurbanlardan, kimlikleri tespit edilen 170 kişinin cenazelerini taşıyan ve Visoko kentinden yola çıkan TIR konvoyu Saraybosna’ya ulaştı. Cenazeler yarın yapılacak toplu cenaze töreni için gözyaşları içinde Potoçori’ye uğurlandı.
 

Srebrenitsa’daki soykırımda hayatını kaybeden kurbanlardan, kimlikleri tespit edilenlerin cenazelerini taşıyan ve Visoko kentinde yola çıkan tır konvoyu, Saraybosna’ya ulaştı. Bu yılki törenlerde Potoçari’de toplağa verilecek 175 kurbana ait tabutları taşıyan konvoyun, Mareşal Tito Bulvarı’ndan geçişi sırasında binlerce Bosnalı gözyaşlarına hakim olamadı.Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı binası önüne gelen konvoyu, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Hırvat üyesi Jelyko Komşiç ile Bosna Hersek Reis-ul Ulema Yardımcısı Husein Smayiç’in yanı sıra çok sayıda bakan, milletvekili, belediye başkanı ve vatandaş selamladı.

En küçük kurban 14 yaşında

Konvoy, duaların okunması ve saygı duruşundan bulunulmasının ardından Cumhurbaşkanlığı önünden ayrılarak, Bosna savaşı sırasında Saraybosna’da hayatını kaybeden çocuklar için yaptırılan anıt ile 1994 yılında 68 kişinin hayatını kaybettiği Markale pazar yerinin bulunduğu güzergahı takip ederek, 11 Temmuz’da toplu cenaze töreninin düzenleneceği Potoçari’ye hareket etti.Potoçari’deki mezarlığa bu yıl defnedilecek 175 kurbanın en küçüğü öldürüldüğünde 14 yaşında olan Senad Beganoviç, en yaşlısı ise 79 yaşındaki Hurem Begoviç olacak. Senad Beganoviç’in yanı sıra öldürüldüklerinde 18 yaşından küçük 14 kurban daha cuma günü toprağa verilecek.

Dünya soykırımdan ders çıkarmalı

Potoçari Anıt Mezarlığı’nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı da cuma günkü törenin ardından 6 bin 241’e yükselecek. Bu arada İngiltere’nin başkenti Londra’da, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in de katılımıyla Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü dolayısıyla anma resepsiyonu düzenlendi. Törende konuşan İzzetbegoviç, “Avrupa, 20. yüzyılın sonunda ülkemde olanları hatırlamalı. Ancak sadece anmak yeterli değildir. Dünya, Srebrenitsa’dan ders çıkarmalıdır” dedi.

KATİL TİŞÖRTÜYLE SALDIRI

Srebrenitsa soykırımında öldürülen kurbanlar için 11 Temmuz’da Potoçari’de düzenlenecek cenaze törenine katılmak üzere Sırbistan’dan yola çıkan bisikletçiler ve Siyah Giyen Kadınlar Derneği üyelerinin bulunduğu grup, ülkenin batısındaki Valyevo’da saldırıya uğradı. Siyah Giyen Kadınlar Derneği Başkanı Ştaşa Zayoviç, ‘’Mladiç destekçileri, çetnikler, dövmeli holiganlardan oluşan kalabalık bir grup bize saldırdı. Sayıları her geçen dakikak artıyordu. Güvenliğimiz için oluşturulan polis kordonunu geçip bize saldırdılar. Saldırganlar, bu topraklarda 25 yıldır yaşananların uygulayıcılarıdır’’ şeklinde konuştu.Saldırganların bir çoğunun, üzerinde Ratko Mladiç’in fotoğrafının bulunduğu tişörtler giydiğini anlatan Zayoviç, polisin saldırıyı saldırganların sayısının çok fazla olması nedeniyle engelleyemediğini kaydetti.