Türkiye'nin 'sözde' aydınlarının soykırım yalanına dair özür kampanyasını Ermeni Patrikhanesi bile kabullenemedi. Patrikhane 'acıları tarihe bırakalım' dedi. İşte o açıklama:

Türkiye Ermenileri Patrikliği Basın Sözcülüğü, son günlerin en önemli tartışma kaynaklarından birini oluşturan "özür kampanyası" ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak, "İki millet arasında yaşanmış ortak olumlu yönlerin ortaya çıkarılmasının daha etkili olacağını" vurguladı. Açıklamada, "Karşılıklı çekilen acıları tarihe mal edip sağlam adımlarla geleceğe doğru yürümenin daha doğru olacağı kanaatindeyiz" denildi.

TÜRKİYE Ermenileri Patrikliği Basın Sözcülüğü, son günlerde geniş tartışmalara sebep olan 1915 Ermeni tehciri sırasında yaşanan büyük trajedi dolayısıyla özür dileme kampanyası ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Birinci Dünya Savaşı"nın insanlara büyük acılar verdiği, ocakları söndürdüğü ve gözyaşları döktürdüğü hatırlatılarak, "Bu acılar geride kaldı. Savaş küllerinden Türkiye Cumhuriyeti doğdu. Bugün Türkiye Cumhuriyeti, Ermenistan Cumhuriyeti ile komşu. İki ülke insanları aynı coğrafyayı paylaşmakta. Bu coğrafya değiştirilemez. Fakat bu coğrafya, karşılıklı iyi ilişkilerin kurulmasıyla, insanların birbirini tanımasıyla bir sevgi denizine dönüştürülebilir" denildi.

Bildiride daha sonra, Türkiye Cumhuriyeti"nin Ermeni vatandaşlarının, iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkileri arzu ettikleri vurgulanarak, tarihi tarihe bırakmak gerektiği hatırlatıldı: "Türkiye ve Ermenistan Cumhuriyetleri arasında iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması için karşılıklı görüşmelerin ve temasların yapıldığı bu günlerde, iki millet arasında yaşanmış ortak olumlu yönlerin ortaya çıkarılması ve bu olumlulukların karşılıklı paylaşılmasının iyi ilişkiler kurulmasında daha etkili olacağını düşünüyoruz. Karşılıklı güzelliklerin paylaşımının tarafların hassasiyetlerini zedelemeyeceğine inanıyoruz. Karşılıklı çekilen acıları tarihe mal edip sağlam adımlarla mutlu bir geleceğe doğru yürümenin daha doğru olacağı kanaatindeyiz."

GDMİDAS Enstitüsü Genel Direktörü tarihçi Ara Sarafian, "Özür diliyorum" kampanyasını değerlendirdi.

Kampanyanın, Türkiye"deki gelişen demokratik sürecin bir yansıması olduğunu belirten Sarafian şunları söyledi: "Söylediklerine katılmanız veya katılmamanız önemli değil. Önemli olan bunun birçok Türk"ün nasıl hissettiğini göstermesi. Onlar bir kamu açıklaması yapıyorlar, çünkü böyle bir açıklamaya gereksinim olduğunu düşünüyorlar. İmza atanların birçoğu Ermeni soykırımı tezine katılmıyor bile. Ama bu onların 1915"in temsil ettiği acı, kayıp ve ıstıraba kayıtsız oldukları anlamına gelmiyor. Onların 1915"e yaklaşımı anlamlı bir diyaloğu olası kılıyor. Çünkü onlar merhametliler, vicdan ve gerçeğin peşindeler."

Ermeni cemaatinde patriklik kavgası

TÜRKİYE Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi"nin, bir süredir ciddi sağlık sorunlarıyla boğuşan Patrik Mesrob II"yi, oy birliği ile "ömür boyu patrik" ilan etmesi, cemaatin bir bölümünde rahatsızlık yarattı.

Agos Gazetesi, "Patriksiz Patrikhane"ye hayır" diyerek tepkisini dile getirdi. Agos"taki yazıda, "Ermeni toplumunun siyasi, toplumsal, dini, kültürel sorunlarının çözümünün Patrikhane"de gerçek bir idarenin geçerli olmasına derinden bağlı olduğu bu kadar açıkken, bu iddiaya inanmak için en hafif tabirle "saf" olmak gerekiyor" denildi.

Agos"un bir önceki sayısında da Episkopos Maşalyan, Patriklik makamının vekáleten yürütülmesine karışı çıkarak, yeni bir patrik seçmenin zorunlu olduğunu savunmuştu.

Bu yazının ardından Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Divanı tarafından yayımlanan duyuruda ise Mesrob II ömür boyu patrik ilan edilmişti Mesrob II, Nisan ayında troid bezi ameliyatı olmuş, ancak ameliyattan sonra başlayan "frontal demans" (hafıza zayıflığı) yüzünden dinlenmeye çekilmişti.


HÜRRİYET