Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, oteller hasarlı olduğu halde valiliğin oturulabilir raporu verdiği yönündeki soru üzerine “Bu tür spekülatif şeylere güvenmemek lazım. Burada kesin hasar tespitleri yapılmamıştır. Ön hasar tespitleri yapılmıştır” dedi.

Van Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Van Belediye Başkanlığı’na 3 Kasım 2011’de gönderilen “Acil Yıktırılacak Konutlar” konulu yazıda 6 binaya yer verildi. Van İl Afet Acil Durum Müdürü mimar Hasan Erdoğan, Van İl Afet Acil Durum Müdür Vekili M. Nazım Akın, İnşaat Mühendisi Hakan Kaya imzasıyla gönderilen listede Kışla Mahallesi’nde bulunan Yurtkur’a bağlı erkek öğrenci yurdu, İstasyon Mahallesi’nde Şehmus Daş’a ait zemini işyeri olan 3 katlı bina, Altıntepe Mahallesi’nde Rabia Kaya’ya ait 3 katlı bina, S.F. Arvasi Mahallesi’nde iki ayrı sokakta Mehmet Akbulut’a ait birinde 8 konut ve 5 dükkânın bulunduğu, diğerinde 2 dairenin bulunduğu 2 bina, Halilağa Mahallesi’nde bulunan Doğu Plaza yer alıyor.

İKİ OTEL DE YOK
Raporda “23/10/2011 tarihinde meydana gelen deprem afeti ile ilgili ön hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Aşağıda mahalle, cadde, sokak ve bina numaraları belirtilen yapıların ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Bu yapıların can güvenliği açısından tehlike oluşturduğundan gerekli önlemlerin alınarak yıktırılması gerekmektedir” denildi. Ancak son depremde yıkılan ve saat 17.30 itibarıyla 10 kişinin enkazları altında hayatını kaybettiği Bayram ve Aslan Oteli’nin ise listede bulunmaması dikkat çekti.

ESTETİK AMAÇLI TADİLAT
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp, kendilerinin hasar tespit çalışmalarının dışında tutulduğunu belirtti. Van İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şemsettin Bakır da, “Bayram Oteli 1964’te yapılmış çok eski bir bina. Giydirilmiş bir bina olduğu için depremden sonra gözle görülür bir hasar yoktu. Ancak kapsamlı bir inceleme yapılırsa gerçekte ne olduğunu anlamak mümkün olabilirdi. O incelemeye de biz dahil edilmedik” diye konuştu. Van Mimarlar Odası Başkanı Şehabettin Öztürk ise, Bayram Oteli’nin kapsamlı bir tadilattan geçirildiğini ancak, bu tadilatta binanın taşıyıcı sistemlerine dokunulmadığını, estetik amaçlı bir tadilat olduğunu söyledi.

"81'LİK OTELİ 18'LİK GİBİ SÜSLEYİP SATIYORLAR"

İTÜ Jeofizik Yüksek Mühendisi ve TMMOB (Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği) Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli’nin 1964’te yapıldığını ve şimdi 47 yaşında olduğunu belirterek, “Bu yaştaki yapıların yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Bu yapı da yıkılıp yeniden yapılacağına giydirme yapılmıştır. Giydirmeyle yeni yapı görüntüsü verilmiştir. Giydirmek yapıyı süslemektir.

Yani 18 yaşındaki bir kız gibidir bu yapı, aslında yaşı 81’dir. Yaşlı bir şeyi güzelleştirip, giydirip genç kız gibi satıyorlar” dedi.

‘ORADA KALMADIM’

Otelin merdivenlerindeki çatlakları gözleriyle gördüğü için orada kalmadığını anlatan Ercan, “Deprem için inceleme yapmaya gittiğimde Bayram Oteli’nde bana da yer ayırtmışlardı.

Merdivenlerde çatlaklar gördüm. Hemen otelimi değiştirdim. Gerekçe olarak da hasarı gösterdim. Oradakileri de çatlaklar konusunda uyardım. Bayram Oteli, 1978, 1998 ve 2007 deprem yönetmeliklerinden geçmiş. Üç deprem yönetmeliği görmesine rağmen hiç bunlara göre güçlendirilmemiş. Bunun yerine süslenmiş. Belediye bir inceleme yapmış olsaydı, ‘Yıkın, yeniden yapın’ demesi gerekiyordu” diye konuştu. habertürk