Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sağlık alanında yaptığı çalışmalar ve yeniliklerle birçok ilke imza atıyor.

Acil hasta kabulünde Sağlık Bakanlığı verilerine göre üniversiteler arasında birinci sırada, Ankara'daki tüm hastaneler içinde ise 4. sırada yer alan GÜ Hastanesi, uzay neşteri olarak bilinen ''Da Vinci Robotik Cerrahi'' aleti ile Robotik Cerrahi uygulamasının yapıldığı ilk üniversite hastanesi olma ayrıcalığını taşıyor.

Acil serviste 7 gün 24 saat hizmet veren bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi cihazlarımızın bulunduğu Acil radyoloji ünitesi bulunan hastane, Radyoloji bölümünde çocuklara genel anestezi altında MR tetkiki yapabilen ''tek'' merkez olma özelliğine sahip bulunuyor.

Bunların dışında çok sayıda yenilik ve konforun sağladığı hastanede ayrıca anne adayının, yattığı hasta odasında doğum yapabilmesi olanaklı kılınıyor.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık alanında hem hizmet kalitesi hem de yeni uygulamalar açısından birçok ilke imza atarak diğer üniversite ve hastanelere öncü olduklarını söyledi.

Üniversite hastanelerinin, sağlık hizmeti sunumunda ve bilimsel araştırmalarda dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip etmesi ve mümkün olduğunca uygulamaya çalışması gerektiğini belirten Cinaz, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin son teknoloji ile tanı ve tedavi hizmeti verdiğini ifade etti.

Geçtiğimiz haftalarda hastanenin başhekimliği görevinden istifa eden, ancak 6 Ağustos 2008 tarihinden bu yana Tıp Fakültesi Dekanı olan ve hala bu görevine devam eden Cinaz, fakültelerinin Türkiye'nin ilk 5 tıp fakültesi arasında yer aldığını belirtti. Cinaz, üniversite sınavında ilk 3 bin içerisinde yer alan öğrencileri aldıklarını anlatarak, ''Türkiye'nin ilk 5 tıp fakültesi arasına girmenin gururunu yaşıyoruz'' dedi.

Birinci hedeflerinin iyi hekim yetiştirmek olduğunu ifade eden Cinaz, ayrıca 2010 Eylül dönemi TUS birincisinin de Gazi Tıp 2010 mezunu olduğunu vurguladı. 2009-2010 öğretim yılında Hacettepe, İstanbul, Marmara Üniversitesinden sonra İngilizce eğitim veren 4. Tıp fakültesi olduklarını da belirten Cinaz, yaklaşık 400 öğrencinin 75'inin İngilizce eğitim gördüğünü söyledi.

Cinaz, eğitim kalitesini artırmak için derslikleri ve laboratuvarları modernize ettiklerini, eğitim sistemlerinin entegre sistem olduğunu dile getirdi.

-''...ACİL HASTA KABULÜNDE BİRİNCİYİZ''-

Hastanelerine başvuran hasta kapasitesinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Cinaz, Acil Servise ayda 96 bin hastanın başvurduğunu, bunların 56 bininin yetişkin, 40 bininin ise çocuk hasta olduğunu belirtti. Cinaz, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre, acil hasta kabulünde üniversiteler arasında birinci sıradayız, Ankara'daki tüm hastaneler arasında ise 4. sıradayız'' diye konuştu.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük çocuk ve erişkin endoskopi merkezini çok yakın zamanda hizmete sunduklarını ifade eden Cinaz, merkezin 2 bin 500 metrekare alanda, 13 oda da aynı anda işlem yapabilecek nitelikte olduğunu, böylece endoskopik girişimlerde oluşabilecek yığılmaların yok edileceğini ve son teknolojiye sahip aletlerle diğer merkezlerde mümkün olmayan işlemlerin yapılabileceğini söyledi.

Merkezde ''ERCP'' diye isimlendirilen yöntemle safra yolları tıkanıklıklarının açılabildiğini, taş ve polip alınabildiğini, ayrıca yemek borusuna stend takma ve küçük müdahalelerin yapılabildiğini anlatan Cinaz, merkezde endoskopik ultrasonografi, mideye beslenme tübü yerleştirilmesi işlemi olan endoskopikgastrostomi ve hemoroidlere band ligasyonunun da uygulandığını belirtti.

-''ROBOTİK CERRAHİYİ UYGULAYAN İLK ÜNİVERSİTE HASTANESİYİZ''-

GÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cinaz, üroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından uluslararası laparoskopi kursu yapıldığını da ifade ederek, ''Üroloji ve diğer cerrahi branşlarda aldığımız Da Vinci Robotik Cerrahi aleti ile Robotik Cerrahi uygulamasının yapıldığı ilk üniversite hastanesiyiz. Rutin robotik cerrahi, bundan sonra birçok cerrahi branşta uygulanabilecek'' dedi.

Bu yöntem sayesinde cerrahi müdahalelerin kesisiz, kanama ve enfeksiyon riski olmaksızın yapılabileceğini vurgulayan Cinaz, uygulama sonrasında hastaların çok kısa kısa süre içinde taburcu edilebildiğini söyledi.

-''7 GÜN 24 SAAT MANYETİK REZONANS HİZMETİ''-

Cinaz, Radyoloji biriminde ''7 gün 24 saat Manyetik Rezonans görüntüleme incelemeleri yapıldığına'' işaret ederek, ''Acil serviste de 7 gün 24 saat hizmet veren bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi cihazlarımızın bulunduğu Acil radyoloji ünitemiz mevcuttur'' şeklinde konuştu.

Radyoloji bölümünde, çocuklara genel anestezi altında MR tetkiki yapabilen ''tek'' merkezin hastanelerinde olduğunu vurgulayan Cinaz, ayrıca bu bölümde karaciğer hastalıklarında, Ultrasonografi eşliğinde Radyofrekans ile tedavi yönteminde referans merkez ve son teknoloji düşük radyasyon dozlu bilgisayarlı tomografide öncü olduklarını dile getirdi.

Cinaz, son teknoloji ürünü iki anjiografi cihazı alarak yeni bir angiiografi ve girişimsel radyoloji ünitesini hizmete soktuklarını belirterek, bu ünitede kalp koroner damarları dışındaki tüm damarların görüntülenmesi ve tedavisinin yapıldığını bildirdi.

-''ANNE ADAYI, ODASINDA DOĞUM YAPABİLİYOR''-

Kadın Doğum Hastalıkları Anabilim Dalı'nın her türlü müdahalenin yanında laparoskopik cerrahi girişimin yapıldığı önemli bir merkez olduğu belirten Cinaz, kliniğin ve ameliyathanenin de yenilendiğini, anne adayına yattığı hasta odasında doğum yaptırma imkanı sunulduğunu söyledi.

Cinaz, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalında kulak tümörleri, implant cerrahisi ve beyin sapı implantı yapıldığını ifade ederek, pediatrik odyoloji merkezinde de bir ilk olduklarını ifade etti.

-''GAZİ TEKNİĞİ'' İLE KORNEA TRANSPLANTASYONU-

Göz Hastalıkları Anabilim Dalının Türkiye'de ''Vitroretinal Cerrahi Merkezi ve Referans Hastane'' olarak önemli yer tuttuğunu vurgulayan Cinaz, kornea transplantasyonun da literatüre Prof. Dr. Kamil Bilgehan tarafından geliştirilen ''Gazi tekniği'' diye geçen bir metadla yapıldığı anlattı.

Cinaz, bunların dışında Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalında son teknoloji İMRT (Yoğunluk ayarlı radyo terapi) cihazı olan ve uygulanan üniversite hastanesi olduklarını da belirterek, ''Tüm vücut ışınlaması, tüm vücut sadece cilt ışınlaması yapan önder üniversite hastanesiyiz. Ciltte oluşan hastalıklarda sadece cilt ışınlanıyor. Genel anestezi altında çocuklara radyoterapi uygulayan tek merkez biziz'' diye konuştu.

-''ULUSLARARASI AKREDİTASYON''-

GÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cinaz, beyin Cerrahi Anabilim Dalının ''Uluslararası Akreditasyon'' belgesi aldığını, bunun Anabilim dalı ve fakülte açısından çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Nöroşirürji Anabilim Dalında Gamma-Knife cihazı bulunduğunu belirten Cinaz, böylece noktasal radyoterapi ile beyin tümörlerinin ve diğer bazı hastalıkların tedavisinin başarıyla yapıldığını, Parkinson'da aktif olarak cerrahi tedavi uygulanan merkezler arasında yer aldıklarını, parkinson hastalarında beyindeki lobun alınarak tedavi edilebildiğini söyledi.

Peyami Cinaz, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı tarafından tıpta ''intraoperatif EMG' diye isimlendirilen ameliyat sırasında cerrahların sinir zedelenmesini önlemek için uygulanan yöntemin başarılı bir şekilde yapılabildiğini vurguladı.

Gazi Hastanesi Çay Yolu Ek Hizmet Binasını da kısa süre önce hizmete açtıklarını dile getiren Cinaz, burada tüm branşlarda ayaktan başvuran hastalara tanı ve tedavi hizmeti verildiğini kaydetti.