Nazilli ilçesinde Türkiye'de ilk defa olarak tarladan gelen silajı paketleyerek, poşet içinde olgunlaşmasını sağlayan ziraat aletinin geçtiğimiz yıl geliştirilmesinin ardından, bu konudaki çalışmalar hızla devam ettiriliyor. 10 yıllık bir çalışmanın sonucu geliştirilen kaba yem paketleme makinesi, siloya bırakılan kaba yemleri bantlar vasıtasıyla elektronik kantara sevk ediyor. Elektronik kantarda istenilen kilolarda kaba yemleri ayırarak presleme makinesine ulaştıran otomasyonlu sistem, 5 kilogramdan 60 kilograma kadar istenilen ölçülerde paketler hazırlanabiliyor. Pres makinesinde sıkıştırılarak torbalara konulan silajlar, bozulmaya neden olan hava ile temasın önlenmesi için ısı yardımıyla yapıştırılıyor. Bu sayede kış aylarında havancılık sektöründe kullanılan kaba yemler, hem istenilen her noktaya taşınabiliyor hem de bozulmadan uzun süre muhafaza edilebiliyor.
Aydın'da yaklaşık 30 yıldan buyana bitkisel, tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve aynı zamanda Nazilli bölgesindeki tarımsal kalkınmayı hedefleyen ÖR-KOOP'un yönetim kurulu başkanlığını yapan Milletvekili Ahmet Ertürk, hayvancılıkla uğraşan çiftçilere ekonomik yararlar sağlayacak silaj paketleme makinesi hakkında yaptığı açıklamada, ülkemizde ilk silaj paketleme makinesi modelinin kendileri tarafından geliştirdiğini söyledi. Uzun bir süredir üreticilere kazançlar sağlayacağı düşünülen paketleme makinesi üzerinde teknik bir ekiple çalıştıklarını hatırlatan Ertürk, projeyi son haline getirinceye kadar bir çok denemeler ve geliştirmeler yaptıkları açıkladı. En son gelinen noktada 50 kilogramlık poşet torbalarda saatte 6 ton silajı paketleyebilen bir modelin geliştirildiğini belirten Ertürk, "Bu makine sayesinde traktörü ve tarımsal ekipmanları ve silaj hasadı yapabileceği tarlası olmayan küçük çaplı hayvancılarımıza ekonomik fiyatta kaba yem temin etme imkanına kavuştuk. Bu makinenin seri imalatını gerçekleştirerek ülkemizin kaba yem açığını kapatmak ve sağlıklı muhafazasını sağlamak için önemli bir adım olacağına ve kaba yem kullanımının yaygınlaşacağını üşünüyorum. Bu makine çok iyi ekip çalışmasının sonucu olarak ortaya çıktı. Bu konuda emekli olan Makine Mühendisliği eğitimi alan Mustafa Özdemir ve babası olan ustamız Feyzullah Özdemir ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinin değerli hocaları Prof. Dr. Hamdi Bilge ve Prof. Dr. Asım Kılıç'ın büyük katkıları oldu. Türk çiftçisine artı kazançlar sağlayacak, ülkemiz hayvancılığına hayırlı olacağına düşündüğümüz silaj paketleme makinesini herkesle paylaşmaya hazırız" dedi.
Ülkemizden bundan 5 yıl önce yılda 50 milyon ton kaba yem açığı tespit edildiğinden söz eden ÖR-KOOP Genel Müdürü Mehmet Şimşek de açıklamasında, iklimin müsait olması ve yılda 3 kez ürün kaldırılabilmesi bakımından Ege Bölgesinin bu açığın kapatılmasını sağlayacak potansiyele sahip bölgelerden bir tanesi olduğuna değindi. Kooperatif olarak kaba yem açığının kapatılması adına silajı yangınlaştırdıklarını beyan eden Şimşek, silajın nazik yapısı nedeniyle taşınmasında sorular yaşandığına dikkat çekti. Bu yüzden silajın yerinde paketlenerek en ücra köylere kadar götürülmesi düşüncesinin ön plana çıktığını kaydeden Şimşek, "1992 yılında milletvekilimiz Ahmet Ertük'le yaptığımız bir İtalya gezisi sırasında paketlemiş silajı gördük ve bu bizim için bir veri oldu. Makine için gerekli donanımı nasıl temin edebiliriz bunları araştırdık. Ege üniversitesinden profesörler ve Konyalı makine imalatçılarla bu proje üzerinde yoğun bir çaba harcadık. 10 yıllık süreç içerisinde değişik modelleri tasarladık, son olarak bu sistemde karar verdik. Bu makine bize yaklaşık 120 bin YTL'ye mal oldu. Bu model geliştirilerek ileri zamanda daha düşük maliyetlere yaptırılabilir. Makinenin çalışma sistemi Türkiye'nin her bölgesinde çalışmasına uygundur. Bu projenin ülke hayvancılığı önemli bir adım sağlayacağı kanaatindeyim" diye konuştu.
Makine sayesinde saatte 6 -7 ton kaba yemi paketleyerek havasız ortamını sürdürmek kaydıyla en uzak noktalara göndermek mümkün hale geldiğinin altını çizen Mehmet Şimşek, makinenin çoğaltılarak ülke çiftçisinin daha kullanımına sokulması gerektiğini ifade etti. 5 yıl öncesinde ülkemizde 50 milyon ton civarında olan kaba yem açığının geçen yıl 20 milyon tonlara indiğini hatırlatan Şimşek, şöyle konuştu: "Bu tür makineler sayesinde bu açık kısa bir sürede kapatılabilir hatta ülkemiz kaba yem ihraç eden bir ülke haline gelebilir. Bu yıl bölge çiftçimizin kaba yem ihtiyacını karşılamak için 3 ayrı noktaya yaklaşık 8 bin ton silaj gömdük. Gömülen silajlar hayvanların hemen tüketimi için hazır durumdadır. Ancak makinemiz tarladan getirilen silajlık ürünleri mayalama özelliğine de sahiptir. Otomasyonlu sistem sayesinde istenen kıvamda ve kalitede silajı makinemiz yapabilmektedir. Önümüzdeki yıldan itibaren makinemizin bu özelliğini kullanarak silajı gömme işlemini ortadan kaldırarak hem zamandan kazmayı hem de seri üretim yapmayı hedefliyoruz"
Proje üzerinde yaklaşık 2 yıldır çalıştıklarına değinen makine ustası Feyzullah Özdemir ise Ertürk ve Şimşek'in fikirlerini kendisiyle paylaştığını dile getirdi. Kaba yem paketleme makinesinin ülke ekonomisi için iyi bir örnek oluşturacağını iddia eden Özdemir, ileriye dönük olarak bu çalışmalarını geliştirerek üreticiye daha faydalı olmak istedikleri bilgisini verdi. Şuan başta silaj olmak üzere belli başlı kaba yemleri hazırlayabilen bu makineyi geliştirilmek için çalışmaların sürdüğüne işaret eden Özdemir, sistemin yeşil bitkilerde de kullanılabilecek şekle dönüştürülmesinin ardından makineyi çok amaçlı kullanmanın mümkün olacağına değindi. Özdemir, Türkiye'de ilk kez üretimi yapılan bu model için Türkiye Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanlığı'ndan faydalı model lisansı aldıklarını sözlerine ekledi.