Yunanistan'ın karşı karşıya kaldığı ekonomik çıkmazı değerlendiren Financial Times, Başbakan Yorgo Papandreu'nun “Acı ve can yakıcı reçetelere hazır olun” açıklamasını analiz etti. Papandreu'nun göreve gelmesinden 10 hafta sonra kucağında ekonomik krizi bulduğunu belirten gazete, “Artan kriz Papandreu'yu zor bir sınava sokuyor” diyerek, “Ülke, derin ekonomik durgunluktan çıkmak için 'yeşil kalkınma' stratejisiyle, büyümeyi tetiklemek istedi”yorumu yapıldı.

FİNANSAL KONTROL

“Kamu sektöründe ödemeleri durdurmak, yeni işe alımları kesmek ve kamu finansını kontrol altına almak için dolaylı vergilerin uygulamaya sokulma talebi zorlu bir döneme işaret ediyor” yorumunu yapan gazete, Papandreu'nun seçim kampanyasında, düşük gelirli ailelere sosyal yardımlar ve reel ücretleri artırma gibi sözler verdiğini de belirtti. FT analizinde, bu yaklaşımın önümüzdeki haftalarda büyük bir sınavdan geçeceğini belirtirken, analistler ülke halkı tarafından pek hoş karşılanmayacak önlemleri almak için bu yaklaşımdan U dönüşüyle vazgeçmeye zorlanacağı belirtildi. Papandreu, özel sektör ve banka yöneticilerinin aldığı primlerin yüzde 90'a kadar, alacakları primlerin tamamen iptal edeceğini açıkladı. Hükümetin ülkenin bütçe açığını azalatma planını açıklamasının ardından Atina borsası ATHEX, ilk eansta yüzde 1.2 değer kaybetmişti. Dün ise Yunan Borsası'nın göstergesi ASE'deki verilerde yatay bir seyir devam etti.

Atina, Avrupa'nın can simidine sarıldı

Yunanistan AB'den 27 yılda 85 milyar avro yardım aldı. Geçen yıl 116,5 milyar avroya yakın ortak bütçede en fazla katkı Almanya'nın. En büyük net alıcı ise 6,2 milyar avro ile Yunanistan. 1981 yılında kuruma üye olan ülke AB'ye 2,3 milyar avro gönderirken yapısal fonlar ve ortak tarım politikası başta olmak üzere AB fonlarından 8,5 milyar avro kullandı. AB 27 yılda her Yunan'a yaklaşık 7 bin 700 avro ödemiş oldu.Ülkede bütçe açığı yüzde 12,7'ye ulaştı.Kamu borcu ise 300 milyar avro. Atina borsası 3 ayda yüzde 24 eridi.11.2 milyon nüfusa sahip ülkede işsizlik oranı ise 2009 verilerine göre yüzde 9,2. 2010'da ise yüzde 10,5 olması bekleniyor.Yunan hükümet 4 yıla yaymayı planladığı istikrar programını AB Komisyonu'na sunma kararı almıştı./yeni şafak