“Bize acı çektirenlerle yürümeyeceğiz” diyen Başbakan Erdoğan"ın kastettiği devamsız milletvekillerinin sayısının 50 civarında olduğunu anlaşıldı.

336 kişilik Ak Parti grubundaki devamsızlar arasında bulunan 15"inin referandum ve bayramda bile seçim bölgesine gitmediği belirtildi. 100 vekilin ise tüm çalışmalara katıldığı, en ciddi takipçilerin de kadınlar olduğu ortaya çıktı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan"ın, “Bize acı çektirenlerle birlikte yürümeyeceğiz” sözleriyle, seçimde yeniden aday gösterilmeyeceklerini söylediği devamsız milletvekillerinin sayısının 50"ye yakın olduğu ortaya çıktı. Bu milletvekillerinden 15"e yakını seçim bölgelerine de gitmiyor. Ak Parti yönetiminin saptamaları şöyle:

Bayramda bile yoklar

336 kişilik grupta Meclis çalışmalarına devamsızlığı alışkanlık haline getiren milletvekili sayısı 40-50 arasında. Bunların 15 kadarı Meclis"in yanı sıra seçim bölgelerine de gitmiyor. Bu milletvekillerinin referandum ve uzun bayram tatilinde bile seçim bölgelerine uğramadıkları saptandı. Erdoğan, milletvekilleriyle yaptığı toplantıların basına kapalı bölümlerinde buna sert tepki verdi.

100 vekil aktif

100 milletvekili ise Meclis"in devamlıları arasında yer alıyor. 25 bakan, 20 genel merkez yöneticisi dışında yaklaşık 80 milletvekili de komisyonlardaki görevleri nedeniyle Meclis Genel Kurul çalışmalarına aktif bir biçimde katılamıyor. 50-60 milletvekilinin Meclis çalışması ise yurtdışı komisyonlardaki görevleri ile sağlık sorunlarından aksıyor.

En devamlılar kadınlar

Bir Ak Parti yöneticisi, Meclis"in en devamlılarının kadın milletvekilleri olduğunu söyledi. Aynı yönetici, Erdoğan"ın önümüzdeki dönem, Meclis"te gençlerle kadınların sayısını artıracağına ilişkin açıklamasını da, “Şu anda 30 kadın milletvekilimiz var. Sanıyorum bu sayı 50 olacaktır. Kadınlar, Meclis"e hem kalite getiriyorlar, hem de gerilimlerin artmaması yönünde önemli katkı sağlıyorlar” dedi.

Gezilere de fren

Seçim takviminin başlayacağı Mart 2011"in ortasına kadar Meclis"i aktif çalıştırmayı planlayan Erdoğan, basına kapalı yaptığı son grup toplantısında milletvekilleriyle birlikte bakan ve parti yöneticilerini de Meclis"e devam konusunda uyardı. Meclis"e aktif katılım isteyen Erdoğan, bakanlarından da zorunlu olmadıkça yurtdışına çıkmamalarını, çıktıklarında da beraberlerinde milletvekili götürmemelerini istedi. Gezilerin de mümkün olduğu kadar Meclis"in tatil olduğu günlerde yapılmasını isteyen Erdoğan, kendisinin de bundan böyle Meclis"e sık sık uğrayacağının işaretini verdi.