“Siz böyle bir eğitim aldınız mı?” sorusuna cevap vermekte zorlanan Tümer “Tecrübesizdim. Bombayı verdikten sonra başında beklemeliydim” dedi.

Elazığ Karakoçan'da bir askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına neden olan Piyade Teğmen Mehmet Tümer'in yargılanmasına başlandı. 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde başlayan davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık Teğmen Tümer ile şehit Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk'ün babası Hacı Öztürk ile Piyade Er Mesut Bulut'un babası Sinan, annesi Mevlüde ve amcası Bedir Bulut hazır bulundu.

ER LAKAYT CEVAP VERDİ

Sanık Tümer, sorgusunda İbrahim Öztürk'ün eline pimi çekilmiş el bombasını verdiğini itiraf etti. Tümer, “Hiç bir şekilde 4 askerimin şehit olmasını istemezdim. Kasıtlı, bilinçli bir şey değil. 56 günlük meslek hayatımın tecrübesizliği oldu. Başında beklemem gerektiğini öngöremedim. Öztürk'ün başında beklemeyi akıl edemedim” dedi. Şehit babası Hacı Öztürk ise Tümer'in oğlunun nöbette uyumasına karşılık devletin öngördüğü cezayı vermesini, askerlik süresini uzatması gerektiğini söyledi.

Müdahil Avukatı Özgür Murat Büyük'ün, “Daha önce pimi çekilmiş el bombası eline alarak eğitim yapmış mı? Başkasına böyle bir eğitim verildiğini görmüş mü?” sorusuna Teğmen Tümer, “Almadım. 56 günlük görev süremde İbrahim her görevde mutlaka uyurdu. Harp Okulunda pimi kendimiz çekip kendimiz atardık” dedi. Büyük'ün “Yapılan hareketi eğitim mi yoksa cezalandırma amacıyla mı yaptın?” sorusuna ise Tümer şu cevabı verdi: “Eğitim maksatlı. Önceki gibi bir disiplinsizliği vardı silah teçhizat konusunda. Bu disiplinsizliğin giderilmesini düşündüm.”

ŞEHİT BABASININ İSYANI!

Avukat Cantürk, “Tümer'in, Öztürk'ün şeref ve haysiyeti ile oynaması veya dövmesinin daha mı iyi olacağını?” dile getirdiği sırada duruşmayı izleyici olarak takip eden Şehit Mesut Bulut'un babası Sinan Bulut, “4 kişi mi ölseydi?” diye tepki gösterdi.


Astları uyarmış ama aldırmamış

Duruşmada tanık olarak ifade veren Astsubay Çavuş Soner Süvari olayın olduğu gece Öztürk'ün uyuduğunu gördüğünü kendisini uyumaması için ikaz ettiğini söyledi. Süvari, şöyle devam etti: “(Komutanım ne yaptınız?) dedim. (Ona ders olsun) dedi. Daha sonra (Komutanım pimi taksanız daha iyi olur, uygun bir davranış olur) dedim. (Gitsin otursun yerine takacağım zamanı biliyorum) dedi.” Tanık Uzman Çavuş Şakir Akçan ise el bombasının piminin çekildiğini fark ettikten sonra Teğmen Tümer'e “(Komutanım böyle bir eğitim, ceza olmaz) dedim. O da bana 'cezadan çok fırsat eğitimi) diye cevap verdi” diye konuştu./yeni şafak