Sağlık Bakanlığı, şeker hastası çocukların artması üzerine sağlıksız yiyeceklere savaş açtı. Abur cubur paketlerinin üzerine uyarıcı resimler konulacak ve vergi oranları arttırılacak.

Türkiye' de son 10 yılda yüzde 100 artış gösteren, şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetle mücadele kapsamında abur cubur yiyeceklere karşı savaş açıldı.

Diyabetle mücadele için Türkiye Diyabet Vakfı'nın öncülüğünde, Dünya Sağlık Örgütü, Diyabet Federasyonu ve Sağlık Bakanlığı'nın desteklediği "Diyabet 2020 Vizyon ve Hedefler Projesi"nin nihai raporu açıklandı. Raporda okullarda abur cubur olarak adlandırılan sağlıksız gıdaların satışının yasaklanması ve bu tür gıdalara daha yüksek vergi getirilmesi istendi. Raporda, çocuklarda diyabete de özel yer verildi. 40 ve üstü olarak bilinen diyabete yakalanma yaşının 8'e kadar düştüğüne dikkat çekilen raporda, Türkiye'de 17 bin çocuk diyabetlinin bulunduğu kaydedildi.

PAKETLERE RESİMLİ UYARILAR


Raporda diyabete karşı alınacak önlemler şöyle sıralandı:

Paketli ürünlerin üzerine içerdikleri yağ, tuz ve şeker orununa göre sağlıklı (yeşil), sağlıksız (sarı), çok sağlıksız (kırmızı) işaretlerinin büyük bir şekilde konulmalı ve uyarıcı cümleler yazılmalı.

Sağlıklı besin maddelerine vergi teşvikleri getirilerek fiyatlarının ucuzlanması sağlanırken, kırmızı işaretli ürünlere yüksek vergi konulmalı.

2014 yılı sonuna kadar sağlıksız gıdaların okullarda, okul kantinlerinde, eğlence merkezlerinde satılmasına yönelik yasak getirilmeli.

5 MİLYON ŞEKER HASTASI


Dünyada 250 milyon kişi diyabet hastası.
2025 yılında diyabetli sayısı-nın 380 milyona çıkması bekleniyor.

Diyabet ilk beş ölüm sebebinden biri.

Vakalarının yüzde 5'i çocuklukta ortaya çıkan tip 1 diyabet, yüzde 95'i erişkin dönemde ortaya çıkan tip 2 diyabet.

Ülkemizde 5 milyon diyabet hastası var. Bunların üçte biri hasta olduğundan habersiz.

Türkiye'de diyabetin tedavisine her yıl 5 milyar euro harcanıyor.

Tip 2 diyabet vakaları-nın yüzde 80'i uygunsağlıklı yaşam tarzı ileönlenebilir.

Takvim