Gerilemenin nedenini ekonomik krize bağlayanlar oldu ancak gerçeği Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerinde; 2008 yılının 4 çeyreğinde 65 milyon olan cep telefonu abone sayısının 2009'in ikinci çeyreğinde 63,6 milyona gerilediğinin hatırlatılması üzerine Akdemir, "Her yöne tarifesinin ardından insanlar tek sim kart kullanmayı tercih etmeye başladı. Bu da abone sayısındaki daralmanın en önemli nedenidir" dedi.
TEK KART YETİYOR

Numara taşımanın ardından her yöne tarifelerin vatandaşları tek cep telefonu kullanmaya teşvik ettiğini belirten Akdemir, "İnsanlar daha ucuz konuşmak için birden fazla cep telefonu kullanmak zorundaydı. Şimdi numara taşıma ile istediği operatöre gidebiliyor ve her yöne tarifeleriyle daha ucuza konuşabiliyor. Artık birden fazla sim kart kullanmasını gerektirecek bir durum kalmadığı için ikinci hatlar iptal ediliyor. Daralmanın asıl nedeni vatandaşların tek sim kart kullanmasından kaynaklanıyor" dedi. Her yöne tarifeleriyle başlayan yeni dönemin gerçek rekabeti de bareraberinde getireceğini ifade eden Akdemir, Türkiey'de vatandaşların kendi operatörünü arama oranının gelişmiş ülkelere göre çok yüksek olduğunu kaydetti.


Daha çok konuşuluyor

Ekonomik krizin konuşma alışkanlıklarını nasıl etkilediğinin sorulması üzerine Akdemir, "Geçen yıla göre konuşma ücretlerinde yüzde 30'a varan bir düşüş. Dolayısı ile kişi başına görüşme süreleri uzamasına karşın, vatandaş daha az ücret ödedi. Bu da geliri ve kârı azaltan bir etken oldu. Yani kriz operatörlerin kârını düşürürken, vatandaşın daha fazla konuşmasına imkan sağladı" ifadesini kullandı. Akdemir, beklentilerinin seste ve veri kullanımında verginin aşağıya çekilmesi olduğunu belirterek, bu durumda kullanımın artmasının beraberinde vergiyi de artıracağını vurguladı.

Baz'da haksızlık var!

Akdemir, baz istasyonlarının zararlı olduğu yönünde, haksız bir kamuoyu oluşturulduğuna dikkat çekti. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na büyük görev düştüğünü belirten Akdemir, “Baz istasyonlarının insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri olduğu yönünde, bilgiye dayalı somut bir belge yok. Ancak, operatörlerin aleyhine haksız bir kamuoyu oluşturuldu. Bu öyle bir hal aldı ki, tepkilerden dolayı yeni baz istasyonu kurmakta zorlanıyoruz” ifadesini kullandı. Akdemir, reklam politikasında da değişikliğe gideceklerini belirtti. Reklam politikasında daha çok tarife modellerini öne çıkaran Avea, yeni dönemde daha çok kurumsal yapısını yani şirket ve marka yönünü öne çıkaran reklamlar yayınlayacak. Yeni Şafak