Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasının vakit kaybedilmeden kaldırılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Altını çizerek ifade ediyorum; bu hem Filistin'in, hem de İsrail'in güvenliği bakımından önemlidir. Bunu bir Müslüman olarak değil, insan olarak söylüyorum." dedi.

FİLİSTİN'DE ULUSAL BİRLİK SAĞLANMALI

İstanbul Forumu'nda "Dünya Siyasetinde Ortadoğu. Sorunlu Bölgede Güvenlik Arayışı" konulu programda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu'da barışın tesis edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Filistin meselesinin tüm bölgesel sorunların merkezinde yer aldığını belirten Erdoğan, "Bu sorun çözümlenmeden Ortadoğu'da kalıcı barış ve istikrar ortamının tesis edilemeyeceğini düşünüyoruz. Filistin'de ulusal birlik bir an önce sağlanmalı ve barış sürecinin önünün açılması için uluslararası çabalar yoğunlaştırılmalıdır.


GAZZE'DEKİ TRAJEDİNİN YARALARI SARILMADI

Gazze Şeridi'nde olanlara karşı tepkimizi açık şekilde ifade ettiğimizi hatırlatmak isterim. Biz, insanların acılarını artırmaktan, barışı sabote etmekten başka hiçbir amaca hizmet etmeyen uygulamaları eleştirdik. Bugün de bunu eleştiririz. Bu sadece Gazze'de olursa değil, başka nerede olursa olsun eleştiririz. Gazze'ye yönelik operasyonların üzerinden 9 ay geçti. Şarm-El Şeyh'te düzenlenen Gazze konferansının üzerinden 7 ay geçti. Buna rağmen Gazze'de yaşanan trajedinin yaraları hala sarılamadı.

Gazze'deki dram hala sona ermedi. Şu anda Gazze'nin yeniden inşaası için bölgeye inşaat malzemelerinin dahi girişine izin verilmiyor. Bu manzarayı, bu trajediyi gözmezden gelmek mümkün değildir. Gazze Şeridi üzerindeki abluka daha fazla vakit kaybedilmeksizin kaldırılmalı ve uluslararası toplum bu yöndeki taahhütlerini yerine getirmelidir. Altını çizerek ifade ediyorum; bu hem Filistin'in, hem de İsrail'in güvenliği bakımından önemlidir. Bunu bir Müslüman olduğum için söylemiyorum, bir insan olduğum için söylüyorum." diye konuştu.


İran'ın nükleer faaliyetleri konusuna da değinen Erdoğan, "İran bölgemizin önemli bir ülkesi. Asırlar öncesine dayanan iyi komşuluk ilişkilerine sahibiz. Var olan ilişkileri sürdürmek ve geliştirmek konusunda azami gayret sarf etmekte kararlıyız. İran'ın nükleer programı konusunda uluslararası kamuoyunda mevcut olan endişelerin giderilmesi gerektiğini kesinlikle inanıyoruz. Bu konuda üzerimize düşen ne olursa olsun yerine getirmekte de kararlıyız. Bundan önceki görüşmelerde olduğu gibi bundan sonraki görüşmelerde de bu düşüncelerimizi kendilerine söylemeye devam edeceğiz. Bununla birlikte İran'ın barışçıl amaçlarlar nükleer enerjiden faydalanma hakkının da tartışma konusu yapılmaması gerektiğine inanıyorum. Nükleer silahlar konusunda bizim tavrımız Türkiye olarak son derece nettir; biz nükleer silahlardan tamamen arındırılmış bir bölgede yaşamak istiyoruz. Bölgemizde nükleer silah istemiyoruz, kitle imha silahı istemiyoruz. İnsanlık savunma sektörüne harcadığı parayı, yaptığı yatırımı acaba yoksulluk içinde yaşayanlara yapıyor mu? eğitime sağlığa yapılan yatırım var mı? Yok. Bunun üzerinde konuşmamız lazım. Bu anlayış doğrultusunda sadece İran'ın değil, bölgede nükleer silah sahibi ya da nükleer silahlanma içindeki her ülkenin tartışılması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı./yeni şafak