İnternet sitelerinde ve çeşitli eczanelerin yanında çeşitli diş polikliniklerinde kullanılan hidrojen peroksit içerikli diş parlatıcıların sağlığa uygun bulunmamasına rağmen Türkiye’de kullanıldığı bildirildi.

AB tarafından 2011 yılının sonlarında yasaklanan hidrojen peroksit içerikli diş parlatıcıların hem kanserojen madde taşıdığı hem de tahriş özelliği yüksek olması nedeniyle yasaklandığı belirtilirken konuyla ilgili Türkiye’de herhangi bir yasağın bulunmadığı belirtildi.

Firmaların, Avrupa’da yasaklandığı için satamadıkları diş parlatıcılarını Türkiye’ye çok rahat bir şekilde soktukları ileri sürülürken isminin açıklanmasını istemeyen sağlıkçıların, zararlı olduğu belirtilen hidrojen peroksit içerikli diş parlatıcıların Türkiye’de de yasaklanmasını istediler.

29 Ekim 2011 tarihli Avrupa Birliği Resmi Bülteni’nden yer alan yönergenin 76/768/EEC : EK 3 E Göre Kozmetik Ürünlerle İlgili Teknik İlerleme Metninde; “Avrupa Birliği'nin İşleyişine İlişkin Antlaşma göz önünde bulundurarak, Kozmetik ürünler (1) ile ilgili üye devletlerin yasalarının yaklaştırılmasına Temmuz 1976 27 sayılı Konsey Direktifi 76/768/EEC dikkate alarak ve Bunların içinde, özellikle Madde 8 (2) Avrupa Komisyonu'nun önerisini dikkate alarak” hidrojen peroksit içerikli maddelerin kullanımın yasaklandığı belirtildi.

Raporda “Tüketici ürünleri bilimsel komitesi, ki adı 5 Ağustos 2008 tarihli Komisyon Kararı (2008/721/EC) ile Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi, bilimsel komiteler, tüketici güvenliği uzmanları, kamu sağlığı uzmanları ve çevre alanında uzmanlar tarafından oluşturulan bir danışma kurulu oluşturmaktadır. Bu kurul, 2004/210/EC (2) sayılı kararı yürürlükten kaldıran; Oral ürünler veya bu ürünlerden salınan herhangi bir bileşen veya bazı bileşenler ya da bu ürünlerin içindeki karışımlarda; maximum % 0,1 oranında hidrojen peroksit mevcudiyetinin güvenli olduğunu onaylamıştır. Bu nedenle oral preperatlarda, ki buna diş beyazlatma ürünleri ve/veya diş ağartma ürünleri de dahildir” denildi.

Konuyla ilgili sorulara Aydın Diş Hekimleri Odası sessiz kalırken, Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Başhekimi Ersin Sancak, hastanede bu tür ürün kullanmadıklarını belirterek, “Meslek hayatımda hidrojen peroksit içerikli diş parlatıcı kullanmadım. AB belki yeni yasakladı ama ben şahsen özel muayenehanem varken de şimdi Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde de zararlı olduğunu düşündüğümüz hidrojen peroksit içerikli parlatıcılar kullanmıyoruz” dedi.

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ise konuyla ilgili denetimlerde şüpheli buldukları ürünlerin numunelerini analizi yapılmak üzere Bakanlığa gönderdiklerini belirttiler.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png