Dün 2.5 saat boyunca ifade veren 57 yaşındaki Onyango, 2004 yılında da sınırdışı edilmesinin talep edilmesi üzerine sığınma başvurusu yapmıştı.
Onyango"nun sağlık nedenlerine ve Kenya"ya geri gönderilirse kabile şiddeti göreceği korkusuna dayanan başvurusunda iki doktor lehinde tanıklık yaptı. Onyango"nun avukatlarına son argümanlarını sunmaları için 30 gün süre tanıyan Yargıç Leonard Shapiro, bir sonraki duruşmanın tarihini 25 Mayıs olarak belirledi. Ancak Onyango"nun avukatlarına göre karar bu tarihten önce de verilebilir. Dava, sağlık reformunu henüz geçirmeyi başaramayan ve Cumhuriyetçilerin baskısı altında olan Obama"yı nazik bir durumda bırakabilir. Her ne kadar Beyaz Saray"ın davaya müdahale ettiğine dair bir işaret bulunmasa da halasının davası, henüz bir yılını dolduran ve kendini kanıtlamaya uğraşan ABD Başkanı Obama"nın egzotik aile geçmişiyle ilgili komplo teorilerine yol açabilecek bir baş ağrısına neden olabilir.
Onyango yıllardır ABD"de kaçak yaşamasına rağmen, varlığı Obama"nın 2008"de kazandığı başkanlık seçimlerinden birkaç gün önce ortaya çıkmıştı.