ABD Başkanı Barack Obama"nın dün başlayan Türkiye ziyaretinin ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere de ivme kazandırması bekleniyor.

Türkiye ile ABD arasında 16 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi bulunuyor. 2008"de Türkiye ABD"ye 4.3 milyar dolarlık ihracat yaparken, 12 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. 2008"de Türkiye"nin ihracatının yüzde 3.3"ü, ithalatının ise 5.9"u ABD ile yapıldı.

ABD Başkanı Barack Obama"nın dün başlayan Türkiye ziyaretinin 16 milyar dolar düzeyinde olan karşılıklı ticareti daha yukarılara çekmesi bekleniyor. ABD, Türkiye"nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında 8"inci sırada bulunurken, en çok ithalat yaptığı ülkeler içinde de Rusya, Almanya ve Çin"in ardından 4"üncü sırada geliyor. 2008"de Türkiye ABD"ye 4.3 milyar dolarlık ihracat yaparken, 12 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. 2008"de Türkiye"nin ihracatının yüzde 3.3"ü, ithalatının ise 5.9"u ABD ile yapıldı. 2009"nun ocak-şubat döneminde ise ABD"ye 504.3 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu ülkeden yapılan ithalat ise 1.2 milyar dolar oldu. 2004 yılına göre, ABD"ye ihracat yüzde 11.7 azalırken, ABD"den ithalat yüzde 152.3 gibi yüksek bir oranda arttı. 2004 yılında ABD"ye 4.9 milyar dolarlık ihracat, 4.7 milyar dolarlık ithalat yapılmıştı.

Makina ve elektronik

Türkiye"nin ABD"ye ihraç ettiği başlıca mallar arasında hazır giyim ve tekstil ürünleri, işlenmiş doğal taşlar, makinalar, elektrikli ve mekanik aletler, kuyumculuk ürünleri, demir ve çelik ürünleri, petrol yağları, taşıtlar, aksam ve parçaları, gıda ürünleri, tütün, bakır ürünleri yer alıyor. Türkiye"nin ABD"den ithal ettiği başlıca mallar arasında ise makinalar, elektrikli ve mekanik aletler, demir çelik ürünleri, organik kimyasallar ve eczacılık ürünleri, pamuk, kimyasal ve plastik ürünler, optik, fotoğraf, ölçme, medikal ve cerrahi aletler, taşıt aksam ve parçaları, gıda ürünleri, mineral yakıtlar, yağlar ve müstahsalları, kağıt ürünleri bulunuyor.

Yatırım ilişkileri

ABD"den Türkiye"ye doğrudan yabancı yatırım girişi de arttı. 2006 yılı sonu itibariyle Türkiye"de faaliyet gösteren 733 Amerikan sermayeli şirketin toplam yatırımı 848 milyon dolardan 2007 yılında yaklaşık 4.2 milyar dolara yükseldi. 2007"de Türkiye"de faaliyet gösteren ABD sermayeli toplam firma sayısı 834"e, ABD menşeli toplam sermaye miktarı 9.2 milyar dolara ulaştı. Buna göre, Türkiye"de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirketlerin yüzde 4.5"i ABD sermayeli oldu.

Mey İçki ve Citibank

2006 yılı içerisinde Texas Pacific Group tarafından Mey İçki için ödenen yaklaşık 350 milyon dolarlık tutar, bu dönemde Türkiye"ye yapılan ABD menşeli en büyük sermaye transferi olurken, 2007 yılında gerçekleştirilen yatırımların 3.2 milyar dolarlık kısmı Ocak ayında gerçekleşti. Bu miktarda Citibank tarafından Akbank"a yapılan yatırımın payı etkili oldu. Mart ayı itibariyle 2008 yılında Türkiye"ye 38 ABD firması tarafından 203 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi.

Hürriyet