ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, WikiLeaks belgelerini sızdırmakla suçlanan Er Bradley Manning"in maruz kaldığı muameleyi "aptalca" diye nitelemesi nedeniyle istifa etti.

WikiLeaks sitesi nedeniyle ilk kez Amerikalı bir yetkili istifa etmiş oldu.

Crowley"nin şubat sonunda yaptığı “Türkiye"de gazetecilere muameleler konusundaki gidişattan mevcut kaygılarımız var. Bu konuyu Türk hükümeti nezdinde dile getiriyoruz” açıklamasının ardından, Atalay “Türkiye basın özgürlüğü açısından ABD"den daha çok basın özgürlüğünün olduğu bir ülkedir” demiş, ABD Dışişleri Sözcüsü de “Öyle mi? O halde anket düzenleyelim” yanıtını vermişti.

Crowley"nin istifasına ise Manning"in Virginia"da bir askeri üste geceleri çırılçıplak uyutulduğu ve 23 saat penceresiz bir odada tutulduğu yönündeki iddialara dair sözleri yol açtı. Dışişleri sözcüsü geçen hafta Massachusetts"deki bir üniversitede katıldığı toplantıda, bir BBC muhabirinin sorusu üzerine Savunma Bakanlığı"nın Manning"e muamelesini "saçma, ters etki yapıcı ve aptalca" diye değerlendirmişti. Bu sözler, cuma günü ABD Başkanı Barack Obama"ya da sorulmuş, Obama da Manning"in tutukluluk koşullarının uygun olup olduğu konusunda Pentagon"dan güvence aldığını dile getirmişti.

CNN, Crowley"nin istifa kararını Beyaz Saray"dan gelen baskıyla aldığını belirtirken, Dışişleri Bakanı Clinton istifayı üzüntüyle kabul ettiğini söyledi.