Tahtını kaybeden Google ikinci sıraya yerleşirken, Samsung 13'üncü olabildi. Facebook listede yer almadı.

Harris Interactive'ın anketinde son 13 yılın en yüksek puanını alan Apple'ın RQ'su 85.62 oldu. Google 82.62 ile ikinci olurken, bu iki şirketi Coca Cola takip etti. Microsoft'un dokuzuncu, Sony'nin ise 11'inci olduğu listede, Apple'ın en büyük rakibi kabul edilen Samsung 78.11 puanla 13'üncülüğü elde edebildi. Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, listeye giremedi.

ÖNLENEMEYEN YÜKSELİŞ

Harris'in anketinde geride kalan 13 yıllık tabloya bakıldığında, en büyük değişimin Apple ve Hewlett Packard'da (HP) yaşandığı dikkat çekti. HP, 2000 yılında üçüncü olmayı başardığı listede geçtiğimiz yıl 25'inci olurken, bu yıl 32'inciliğe geriledi. 2000 yılında 34'üncü olan Apple ise bir yıl sonra daha da gerileyerek 40'ıncılığa düştü. Bu noktadan itibaren düzenli olarak tırmanışa geçen Apple, mali durumu güçlendikce tüketicilere daha iyi ürünler sunmaya başladı ve geçtiğimiz yıl beşinci olduğu sıralamada bu yıl birinciliğe yükseldi.

Harris Interactive Başkan Yardımcısı Robert Fronk, Apple'ın hem yazılım hem de donanım satan melez şirket yapısının getirdiği avantajı çok iyi kullandığını, perakendeleriyle gücünü artırdığını belirtti.