Bebeğini ABD vatandaşı yapmak için, ABD'de doğum yapan ünlülere kötü bir haber geldi. Aralarında Deniz Akkaya, Tuba Ünsal ve Sibel Can gibi isimlerin bulunduğu ünlüler vergi şokuyla karşı karşıya.

Amerika, yurtdışında yaşayan ve gelir elde eden ABD vatandaşlarının (green card sahipleri dahil) gelirlerini araştırarak, vergi kaçıranları yakalamak için yeni bir operasyon başlatıyor. Kısa adı FATCA olan anlaşma ile bankalar, ABD vatandaşlarının kendi bankalarındaki mevduatlarını bildirmek zorunda kalacak.

Hürriyet'in ekonomi yazarı Şükrü Kızılot, dünkü yazısında bu konuya yer vermiş ve çocuğu ABD vatandaşı olsun diye bu ülkede doğum yapan ünlüleri kötü haberlerin beklediğini duyurmuştu.

İşte Şükrü Kızılot'un yazısındaki bazı bölümler:

1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan bu anlaşma ile İsviçre, İngiltere ve Fransa olmak üzere 70 ülkedeki 77 bin banka, ABD vatandaşlarının bankalarındaki 50 bin dolar ve üzerindeki parasını ve diğer menkul kıymetlerini bildirmeye başlayacak.

SERBEST MESLEK ŞANSLI
Beyanda bulunacak olanlar arasında, en şanslı olanlardan biri ücret ve serbest meslek kazancı elde edenler oluyor. Türkiye'de yaşayan ve ücret ya da serbest meslek kazancı elde eden (yani doktor, avukat, mimar, sanatçı, muhasebeci, mali müşavir olan) ABD vatandaşı bir Türk, her yıl, vergi ödemese bile ABD vergi dairesine beyanname vermek zorunda.

2013 yılı geliri 97.600 ABD dolarını aşıyorsa, ABD'de vergi ödeme durumuyla karşı karşıyalar. Altındaysa, vergi ödemeyecekler. Diğer kazanç sahipleri ise bu kadar şanslı değiller.

BORSA KAZANCI OLAN YANDI
Türkiye'de borsa kazancı elde edenler ise, ister 500 bin TL ister 5 milyon hatta 100 milyon TL kazansın, Türkiye'de 1 kuruş vergi ödemiyorlar. Ancak bu gelirlerini ABD vergi dairesine bildirmek ve yüzde 39.6'yı bulan bir tarifeye göre gelir vergisi ödemek zorundalar. Borsa kazancının beyanında, asgari bir beyan sınırı da yok. Örneğin, 25 bin dolar dahi olsa beyan edilmesi gerekiyor.

MİRAS VERGİSİ
ABD vatandaşı olan ya da olmayan bir Türk'ün ABD'de evi varsa, öldüğünde 60 bin doları aşan kısmı veraset ve intikal vergisine tabi. Verginin oranı yüzde 18'den başlıyor ve yüzde 40'a kadar çıkıyor. Miras 1 milyon doları aştığında, tamamı yüzde 40 vergiye tabi.

ÇOCUKLARA BEYANNAME MECBURİYETİ VAR
"ABD'de ölümden ve vergiden kaçılmaz" diye bir söz var. ABD'de bekarların 10 bin, evlilerin ise 20 bin ABD dolarına kadar olan gelirleri gelir vergisine tabi olmadığı için bu tutara kadar olan gelirlerin beyan edilmesine gerek yok. Şu ana kadar, bu tutarı aşan gelirlerini bildirmeyenlerin, bir an önce beyanname vermelerinde yarar var. IRS (Amerikan Vergi İdaresi), geçmiş yıllarla ilgili olarak, geriye dönük 6 yıla kadar beyanname istiyor. ABD vatandaşı çocuklar için de Türkiye'de gelirleri varsa beyanname verilmesi gerekiyor.