Washington merkezli, savunma politikaları üzerinde uzmanlaşmış düşünce kuruluşu Jamestown Foundation, hazırladığı özel raporda Çin’in yeni nesil hayalet savaş uçağının ABD’ye rakip olabileceğini belirtti. Geçen hafta yayımlanan rapor, ABD’li yetkililerin sürekli göz ardı ettiği bir tehdidi açıkça gözler önüne serdi.

Raporda, Çin’in kendi üretimi olan J-20 savaş uçağının hız, radara yakalanmama özelliği ve silah gücü bakımından ABD’nin en gelişmiş savaş uçağı F-22 Raptor’la mücadele edebilecek seviyede olduğu belirtildi.

Çin, halen geliştirilmekte olan J-20 savaş uçağı projesini tam bir gizlilik altında yürütüyor. Savunma analisti Carlo Kopp tarafından yazılan rapor, kamuoyuna sızan çok az bilgiden yararlanarak hazırlandı. Kopp, “J-20’nin, birçok yüksek performans ölçütü kapsamında F-22 Raptor’a rakip olduğunu, aynı zamanda F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programındaki ölçütlerin birçoğunda da üstünlük sağladığını” ifade etti.

ABD’NİN ÇÜRÜK PROJESİ

Obama yönetimi, ABD’nin önde gelen uzay havacılık ve savunma sanayi şirketi Lockheed Martin’le (LM), 187 F-22 Raptor için 77 milyar dolarlık anlaşma yaptı. F-22 Raptor, ABD’nin Irak, Afganistan ve Libya'da yürüttüğü askeri operasyonlarda hiçbir zaman yer almadı.

Buna rağmen, ABD’li yetkililer tarafından dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak kabul ediliyor.

F22/A Raptor filosu, oksijen sistemlerinde yaşanan arıza nedeniyle geçen hafta süresiz olarak hangara çekilmişti. Aynı hafta, J-20’nin test uçuşunu gösterdiği iddia edilen bir video internete düştü.

ABD HEDEFLER ARASINDA

Raporda, Çin savaş uçaklarının destek görmeden ABD’deki hedefleri vurabilmesi için yeterli menzile sahip olmadığı öne sürüldü. Öte yandan, ABD’nin ve müttefiklerinin Pasifik’teki üslerinin Çin savaş uçaklarının hedefi olabileceği uyarısı yapıldı. Hava Kuvvetleri, şu anda deniz aşırı üslerde F-22 bulunmadığını açıkladı.

Rapor, 18.9 metre uzunluğundaki F-22’den daha büyük bir uçak olan J-20’nin, taşıma yükünün de daha fazla olabileceğine dikkat çekti. Savunma Bakanlığı, Kopp’un hazırladığı rapor hakkında açıklama yapmayı reddetti.

Ocak ayında J-20’nin ilk test uçuşunu yapmasının ardından, Savunma Bakanlığı sözcüsü Geoff Morrell, “J-20 hakkında fazla bilgileri olmadığını ve basının mevcut aşamada J-20 hakkında yaptığı yorumları düşük tutması gerektiğini” ifade etmişti.

‘ŞAŞILACAK BİR DURUM DEĞİL’

Pentagon, kendilerine uyarıda bulunan rapora karşılık, “Çin’in J-20 projesinin kendilerinin şaşırtmadığı” açıklamasında bulundu. Pentagon sözcüsü, “Çin’in projesi kapsamında bir prototip üretmiş olmasının şaşırtıcı olmadığını ve bu gelişmenin Çin’in son yıllarda izlediği modernizasyon çalışmalarının çerçevesinde olduğunu” belirtti.

F-22’lerin geliştirilmesi için milyonlarca dolar vergi harcayan LM ise “J-20 tehdidinin F-22’nin geliştirilmesi ihtiyacını da gösterdiğini” belirtti. Hava Kuvvetleri ve LM, F-22’lerin Afganistan, Irak ve Libya’da askeri operasyonlarda yer almamasını, “bu uçakların üçüncü dünya ülkelerine ve militan örgütlere karşı değil, J-20 gibi savaş uçaklarına karşı havada üstünlük kurmak için geliştirildiği” bahanesiyle açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, J-20’nin henüz test aşamasında olmasından yola çıkarak “F-22’lerin henüz bir düşmanı olmadığını, bu yüzden proje bütçesinin düşürülmesi gerektiğini” savunmuştu.