ABD Kongresi'nin Ortadoğu Uzmanı Jim Zanotti, kongrenin araştırmalar merkezi adına, 'Türkiye: Arka plan ve ABD ile İlişkiler' başlıklı bir rapor hazırladı.

Önemli iddiaların yer aldığı ve Akşam gazetesinin "Erdoğan dünya lideri Gül yumuşatıcı güç" başlığıyla verdiği raporda dikkat çeken bir konu, 'Türkiye'deki kilit oyuncuların profilleri' başlığı altında yer aldı.

Bu bölüme Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın ismi de konuldu.

 

Özgeçmişlerin ve değerlendirmelerin aktarıldığı bölümde, Öcalan için, "1999'da muhtemelen ABD yardımıyla Kenya'da yakalandı, Türkiye'ye götürüldü. Hali hazırda İmralı'da maksimum güvenlik seviyesinde tutuluyor. PKK'nın liderliğini şu anda Murat Karayılan yapıyor gibi görünse de bazı gözlemcilere göre Öcalan hala 'aracılı iletişim'le örgütü yönetiyor" ifadeleri yer aldı.

Akşam'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için "Hali hazırda Erdoğan hükümeti üzerinde yumuşatıcı bir güç olarak rol oynuyor" denen raporda, yeni anayasa ile ilgili kaygının, AK Parti'nin kendi istediği gibi bir anayasa yapması olduğu belirtilerek, konsensusa ihtiyaç olduğu vurgusu yapılıyor.

Türkiye'de yüzde 15-20'lik kesimi oluşturan Kürtlere yönelik hükümetin attığı en önemli adımı, Kürtçe'nin kullanım alanıın genişletilmesi olarak gören rapor, 20 milyon civarındaki Alevi'nin de laik sistemi koruyucu olarak gördüğü saptamasında bulunuyor.

Raporda ayrıca, Suriye yönetiminden gelen aksi yöndeki açıklamalara rağmen, Şam yönetiminin PKK'yı Türkiye'ye karşı kullanabileceğinin iddia ediliyor.