Türkiye tarafından Suriye’nin Cerablus kentinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarıyla başlatılan operasyonun, Menbiç’e uzanabileceği belirtiliyor. ÖSO’nun ‘birkaç gün içinde PYD yönetimindeki Menbiç’i almayı hedeflediği’ açıklamasının ardından güvenlik kaynaklarına dayandırılan bir haberde, Kürt silahlı gücü YPG’nin Menbiç’e silah ve personel takviyesi yaptığı ileri sürüldü. Türkiye’nin ‘YPG Fırat’ın doğusuna çekilmeli talebini aynı gün yineleyerek, ABD’den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını istemesi de dikkat çekiciydi. Ancak YPG sözcüsü Redur Halil, Fırat’ın batısında savaştıkları iddialarını yalanlayarak, ‘Türkiye’nin Suriye topraklarındaki işgalini genişletmek için bahane uydurduğunu’ söyledi. Suriye’de operasyonun başlatıldığı gün, Ankara’nın Cerablus’la sınırlı kalmayarak Menbiç’e de yöneleceği yapılan değerlendirmeler arasındaydı.
​‘ABD KİLİT ROLE SAHİP AMA İKİLİ OYNUYOR’ Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, Türkiye’nin güney sınırında bir Kürt koridorunun oluşmasına izin vermeyeceği, ABD’nin anlaşmazlıkla ilgili çözümde kilit role sahip olduğu ancak ikili oynadığı görüşünde. Kuloğlu’na göre PYD kendiliğinden Fırat’ın doğusuna çekilmezse, Türkiye operasyon yapacak: “ABD, Türkiye’ye söz verdi; Menbiç’in boşaltılacağını ve Fırat’ın doğusuna geçileceğine ilişkin. Bu tabii ki kendiliğinden olmazsa, bir harekatı gerektirecek. Harekatı ÖSO’nun tek başına yapması mümkün değil, mutlaka Türkiye’nin desteği lazım.” ‘OPERASYONDA MEKANİZE PİYADE YER ALABİLİR’ “Belki de birkaç gün içerisinde, çünkü Türkiye bölgeye de yığınak yapıp takviyeler de getirmiş durumda, ÖSO önde olmak üzere hem ateş desteği hem hava desteği hem de zırhlı birlikler desteği, belki de zırhlı birliklerin mekanize piyadeyle de desteklenmesi suretiyle bu bölgenin temizlenmesi şart. Aksi takdirde Menbiç’ten sonra El Bab’a oradan da Mare’ye uzanmak suretiyle bu koridoru güneyden tamamlama yoluna da gidebiliyor. Buna engel olunması için, PYD’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi gerekiyor.”

PYD’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesiyle ilgili krizin diplomatik yollarla mı yoksa çatışmayla mı çözüleceğini ABD’nin tavrının belirleyeceğini söyleyen Armağan Kuloğu, ABD’nin PYD’yi ikna etmemesi durumunda şiddetli çatışmalar yaşanabileceğini belirtiyor. ‘ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÇOK GÖRÜŞME VE ÇATIŞMA OLACAK’ Bazı planları için PYD’ye ihtiyaç duyan ABD’nin bu nedenle Türkiye ile Suriye’deki Kürt güçleri arasında bir çatışma istemediğini belirten Kuloğlu, geçici bir çekilme olsa dahi, konunun önümüzdeki dönemde görüşme ve çatışmalara neden olacağını düşünüyor: “ABD, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelesine destek veriyor ancak PYD’yle çatışmasının doğru olmadığını ifade eden bir yaklaşım tarzında. ABD ikili oynuyor. Birincisi, evet PYD’nin doğuya çekilmesini istiyor ama niçin istiyor? Onun Rakka harekatında kullanılması, o bölgeye kaydırılması için istiyor. PYD’nin amacı ise, koridoru tamamlamak. ABD, PYD’nin yıpranmasını istemediği için Türkiye’nin PYD ile çatışmasının uygun olmayacağını söylüyor, bunu kabul etmeyiz diyor. Ya ABD, PYD’yi ikna edecek ve bir an evvel Fırat’ın doğusuna çekecek. Çekmediği takdirde de TSK’nın bu bölgeyi onlara bırakması kendi güvenliği açısından sakıncalı. Türkiye’nin ABD ile, PYD konusundaki anlaşmazlığı belki de geçici olarak PYD’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesiyle mümkün olacak ama önümüzdeki dönemde bunun daha çok görüşmelere ve çatışmalara sahne olacağı da bekleniyor.”

Sputnik