TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt veren Babacan, terörle mücadelenin siyasi, diplomatik, sosyokültürel, ekonomik, askeri enstrümanları bulunduğunu, şu an Türkiye"nin bu enstrümanların hepsini devreye soktuğunu kaydetti.

Bazı milletvekillerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) hakkında sarf ettiği sözleri yanlış bulduğunu ifade eden Babacan, "TSK"nın itibarını, gücünü korumak ve artırmak hepimizin amacı olmalıdır. Bu, milli birlik ve beraberliğimizin de gereğidir" dedi.

ERDOĞAN-BUSH GÖRÜŞMESİ

Terörle mücadelede ABD ile olan ilişkilerin önemli yeri olduğunu, Irak"ta ABD hakimiyetinin söz konusu olduğunu belirten Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Bush arasında yapılan görüşme sonunda yapılan açıklamayı herkesin izlediğini söyledi.

"ABD"ye gitmeden önce mesajlarımız çok açıktı. Biz kararlıyız, Parlamentomuzdan gerekli yetkiyi de aldık. ABD bizimle dayanışma içinde olacak mı? sorusuna bir bakıma cevap arıyorduk. Washington görüşmelerinde de bu soruya net bir cevap aldık" diyen Babacan, ABD"nin artık PKK"nın bir terör örgütü olduğunu teyit ettiğini, terör örgütünü Türkiye, ABD ve Irak"ın ortak düşmanı olarak gördüğünü belirttiğini anımsattı.

ABD İLE İSTİHBARAT BAŞLADI

Görüşmelerde, istihbarat ve güvenlik birimlerinin yeni bir anlayışla daha güçlü bir işbirliği geliştirmesinin de benimsendiğini anlatan Babacan, "Başkan Bush"un talimatıyla tüm birimler yeni bakış açısıyla, yeni talimatlandırmaya hareket etmeye başlamış durumda" dedi.

Babacan, istihbaratın gerçek zamanlı ve eyleme yönelik oluşunun son derece önemli olduğunu, daha önceki dönemlerde bu konuda sıkıntılar olduğunu, çok büyük gecikme ve aksamalar yaşandığını belirterek, "Bunun artık böyle olmayacağı talimatı verildi. Uygulama önemli... Uygulamayı bundan sonraki dönemde göreceğiz" diye konuştu.

TEZKERE, EN DOĞRU ZAMANDA KULLANILACAK

Tezkereyle ilgili eleştiri ve sorulara yanıt verirken de Babacan, askeri harekatın ciddi ve büyük sorumluluk gerektiren bir iş olduğunu söyledi.

"Tezkereyi en uygun, en etkili şekilde ve en doğru zamanda kullanacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır" diyen Babacan, tezkerenin şu aşamada da fevkalade önemli bir işlev gördüğünü söyledi.