ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile İsrail arasında Suriye’de bulunan kimyasal silah depolarının imhası hakkında görüşmeler yapıldığı öne sürüldü.

New York Times’a konuşan iki ABD’li yetkili, Pentagon’un İsrailli savunma yetkilileriyle Suriye’deki silah tesislerinin imhası konusunda görüşmeler yaptığını söyledi. Ancak yetkililer Obama yönetiminin böyle bir hamleye karşı olduğunu zira Esad’ın İsrail'in müdahalesini destek toplamak için bir araç olarak kullanabileceğini ifade etti.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Thomas E. Donilon’un hafta sonu İsrail’e giderek Suriye kriziyle ilgili müzakerelerde bulunduğunu belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de dün yaptığı açıklamada, “Suriye hükümetinin elindeki kimyasal silah depolarını koruma sorumluluğu var. Uluslararası kamuoyu bu sorumluluğu yerine getirmeyen her Suriye yetkilisine bunun hesabını verdirecektir” diyerek ABD’nin Suriye’deki kimyasal silahlar konusunda kaygılı olduğunun işaretini verdi.

HESAPLAR İYİ YAPILMALI

ABD’nin İsrail eski Büyükelçisi Martin S. Indyk, İsrail’in Suriye’ye yapacağı bir saldırıdan elde edilecek kazançla, Esad hükümetinin böyle bir saldırıyı çıkarları için kullanması halinde yaşanacak zararın iyi hesaplanması gerektiğini ifade etti.

Indyk, Esad’ın son çare olarak kimyasal silahları kullanabileceğini belirterek, “Ancak böyle bir durumda kırmızı çizgiler aşılmış olur. Bu da bütün tartışmayı değiştirir. Uluslararası kamuoyunda Esad’ı durdurmak için güçlü bir hissiyat oluşur” dedi.

Indyk, özellikle Rusya ve İran’ın Suriye’ye verdiği desteğin azalacağını ifade etti.