Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Esad yönetimine ''Halkınızı öldürmeye, şiddete son ver, kendini tamamen Annan Planı'nı hayata geçirmeye ada, askerlerini, teçhizatını, silahlarını yerleşim merkezlerinden çek'' mesajını verdi.

Carney, günlük basın brifinginde Suriye'yle ilgili sorular üzerine, şu anda deneme niteliğindeki bir ateşkesin olduğuna dair işaretler bulunsa da, bunun, Esed rejiminin Annan Planı'nı uygulayacağına dair 12 gün önce verdiği taahhütleri tam olarak yerine getirdiği anlamına gelmediğini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü, ''Suriye'deki durumu izlemeyi sürdürürken, gelecekteki adımlara konusunda uluslararası ortaklarımız ve müttefiklerimizle istişare etmeyi sürdüreceğiz. Bu adımların neler olabileceğine dair bir açıklamam yok. Ama şuna emin olabilirsiniz ki uluslararası toplumla çalışacağız, Esed rejimine kendi halkına karşı uyguladığı acımasız şiddete son vermesi için baskı uygulamaya devam edeceğiz'' dedi.

Suriye'de şu anki durumu tam bir ateşkes olarak değerlendiremeyeceklerini ifade eden Carney, ülkedeki bazı hassas bölgelerden rejim kaynaklı şiddet vakalarına dair haberlerin gelmeye devam ettiğine dikkati çekti.

Carney, Suriye ordusunun yerleşim alanlarından silah, teçhizat ve personelini çekmediği müddetçe ateşkes taahhütünün tam olarak yerine getirilmiş olmayacağını vurguladı.

HALKINI ÖLDÜRMEYE SON VER

Sözcü Carney, ''mesajınız nedir?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Mesajımız Esad rejimine; halkını öldürmeye, şiddete son ver, kendini tamamen Annan Planı'nı hayata geçirmeye ada, askerlerini, teçhizatını, silahlarını yerleşim merkezlerinden çek. Umarım bu mesaj duyulur. Bu, sadece Başkan Obama'nın mesajı değil, uluslararası toplumun mesajı. Kofi Annan'ın planına geniş bir destek mevcut. Şu anda deneme kabilinden bir ateşkesin olduğuna dair işaretler bulunsa da bu durum, Esed rejiminin Annan Planı'nı uygulayacağına dair 12 gün önce verdiği taahhütleri tam olarak yerine getirdiği anlamına gelmiyor.''