ABD’nin doğu eyaletlerini önceki gün etkisi altına alan Irene kasırgası, 9 can aldı. Önce ABD’nin doğu bölgesi eyaletlerinden Kuzey Carolina’yı vuran kasırga, 5 kişinin ölümüne neden oldu. Viginia'da 3, Florida'da ise 1 kişi öldü. Ölenlerden birinin 11 yaşında çocuk olduğu, ölümlerin çoğununa kasırga nedeniyle devrilen ağaçların yol açtığı bildirildi. Yetkililer ölü sayısının artmasında endişe ediyor.

Kasırganın etkisiyle, çeşitli kaynaklar tarafından sayıları bir milyonun üzerinde olduğu iddia edilen ev elektriksiz, yüzlerce ev ise su altında kaldı veya yıkıldı.

Irene Kasırgası, Washington, Philedelphia, Atlantic City, New York ve Boston kentlerine doğru ilerliyor.

Hafta başında Karayipleri etkisi altına alan Irene Kasırgası, kuzeydeki New York eyaletine kadar yüzlerce kilometrelik alanı dünden itibaren vurmaya başladı. 65 milyon insanın yaşamını etkileyecek kasırga için 8 eyalette olağanüstü hâl ilan edildi.

HIZI önceki gün saatte 160 kilometreye ulaşan, dün Kuzey Carolina sahiline vuran Irene Kasırgası ilerlemeye devam ediyor. 8 eyalette olağanüstü hâl ilan edildi. Kasırganın kategorisi her ne kadar 2’den 1’e indirilse de yetkililer ve bölge halkı tedbiri elden bırakmıyor. Ülkenin doğu sahillerinde toplam 2.3 milyon kişiye ‘Evleri tahliye edin’ çağrısı yapıldı. Tek bir fırtına tehdidi yüzünden ABD’de bugüne kadarki en büyük tahliye operasyonu yapılıyor.

METRO İSTASYONU ÇÖKEBİLİR

New York’ta onbinlerce insan kasırganın izleyeceği güzergahtan kaçmak için yollara döküldü. New York tarihinde ilk kez çökme olabileceği korkusuyla metro kapatıldı. Havalimanlarının da kapatılmasıyla ABD havayolu şirketleri, en az 6 bin 100 uçuşu iptal etti. New York’ta kalan milyonlarca kişi gıda, su ve ilaç stokladı. Ancak hiçbir şeyi umursamayıp plajlara giden New Yorklular da var. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, “Eğer söylenenleri yapmazsanız, insanlar ölebilir” uyarısı yaptı. Bloomberg’a göre sele, elektrik kesintisine ve yıkıma neden olması beklenen Irene, ABD’ye 12 milyar dolara mal olacak.

Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu da Irene kasırgası sırasında yardıma ihtiyaç duyacak Türk vatandaşlarına 24 saat hizmet sunacak bir kriz masası oluşturdu.

Dün sabah, Kuzey Carolina sahillerini vuran fırtınanın hızı önceki günün aksine dün düştü. Kasırgaya ilk Kuzey Carolina kurban verdi. Biri 11 yaşında çocuk 4 kişi hayatını kaybetti, 1 milyon kişi elektriksiz kaldı. Virgina’da bir bebek ağaç altında kaldı.

YAVAŞLADI AMA TEHLİKELİ

Miami’deki Ulusal Felaket Merkezi’nden yapılan açıklamada fırtınanın hızının dün saatte 130 km.’ye düştüğü belirtildi. Ancak uzmanlar New York City’e doğru yaklaşan fırtınanın hâlâ tehlikeli olduğu konusunda uyarıyor. Ulusal Felaket Merkezi’nden Mike Brennan, “Tehlike hâlâ aynı. Fırtınanın kuvveti, büyüklüğü ve süresinde, rüzgârların ne kadar güçlü estiğinde değil” dedi.

Bize bir şey olmaz

KASIRGA Amerikalı Türkleri korkutmadı. New York Emniyet Müdürlüğü’nde toplum koordinatörü olarak görev yapan Türk asıllı Erhan Yıldırım, bazı Türk vatandaşlarının, “Bize bir şey olmaz” diyerek evlerini terk etmediklerini söyledi. Yıldırım, A kategorisinde tahliye edilmesi gereken bölgelerden Coney Island, Shipshead Bay ve Queens semtinde yaşayan Türk vatandaşlarının sayısının 40 bin kişi civarında olduğunu belirtip, “Biz New York emniyeti olarak bu kişileri güvenli bölgelere taşımak istiyoruz. Maalesef bazı Türk vatandaşlarımız bize bir şey olmaz havasında” dedi.

KUMDAN BARİKAT

Manhattan’da caddelere binlerce kum torbası koyuldu. New York Şehri’ni vuran ilk büyük fırtınanın 1821’de yaşandığı sanılıyor. 117 yıl sonra 1938’de şehri vuran 3. kategorideki fırtınada 10 kişi ölmüştü.

Fırtına gibi kaçtılar

ABD’li moda tasarımcısı Ralph Lauren, ünlü yönetmen Steven Spielberg gibi bazı ünlüler helikopterleriyle New York City’den kaçtı. Üç çocuk annesi aktris Sarah Jessica Parker ise “Hazırlıklarımı yapıyorum. Camın ordan uçacak her şeyi kaldırıyorum” dedi.

Amerikalılar, evlerde mahsur kalma ihtimaline karşı çılgınlar gibi yiyecek stokluyor.

İstanbul-NY uçuşu iptal

TÜRK Havayolları (THY) ve Delta Hava Yolları’nın dünkü İstanbul-New York uçuşları, kasırga nedeniyle iptal edildi. ABD’ye uçmak üzere Atatürk Havalimanı’na gelen yolculardan bazıları biletlerini iptal ederken, bazıları erteledi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da kasırga nedeniyle ABD’ye gidemedi.

HÜRRİYET / ANKA