Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi tarafından, Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği’nde, dün akşam saatlerinde, Washington Bale topluluğu ’Rock’n Roll’ isimli bir gösteri düzenledi. 9’uncu Bodrum Uluslararası Bale Festivali kapsamındaki gösteriye, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Çelebi, tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, eşi Hülya Kocadon, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, eşi Marie Ricciardone ile yaklaşık 2 bin kişi katıldı. 
 
Gösterinin ilk bölümünde Koreograf Trey McIntyre’nin ’High Lonesome’, Koreograf Septime Webre’in ’Fluctuating Hemlines’ ve Koreograf Christopher Bruce’un Rolling Stones’un müzikleri üzerine yaptığı ’Rooster’ isimli eserler sahnelendi. 
 
Büyükelçi Ricciardone gösterinin ilk bölümünden sonra Amerikalı sanatçıları kuliste ziyaret etti. Ardından gazetecilere Tükçe açıklama yapan Ricciardone, "Sanatçıların el ele verdiği bir ortamda, ülkelerin ve insanların sanat aracılığı ile ne kadar yakınlaştığını bir kez daha gördük. Sanat insanları birbirine yaklaştırıp, kaynaştırdığı gibi dünyanın bir ucundan diğer bir ucuna çok farklı güzellikleri bir arada taşıyor. Türk ve Amerikalı balerinlerin birlikte eğitim yaptığını öğrendim, çok mutlu oldum" dedi. 
 
İKİNCİ ARADA PROTESTO EDİLDİ 
Büyükelci Ricciardone’nin Kareograf Christopher Bruce ile birlikte gösterinin ikinci arasında, basın açıklaması yaptığı sırada, Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Üyeleri Ayhan Karahan ve İskender Doğer sahneye çıktı. İki protestocu, "Şu anda katil sürüsü bir devletin temsilcisi ABD’nin katili, Suriye’nin katili, ortadoğunun katili, Françis çık dışarıya, Françis defol, Yankee Go Home, Türkiye’nde katilisiniz, defolun" diyerek bağırdı. Büyükelçi Ricciardone’nin korumaları, özel güvenlik görevlileri ve sivil polislerin müdahalesi sonucu Karahan ve Doğer sahneden yaka paça indirilip, dışarı çıkarıldı. Ayhan Karahan ve İskender Doğer daha sonra polis tarafından gözaltına alındı. Gösteriyi izleyenlerden bazıları alkışlarla protestoculara destek verdiği görüldü.
Bu sırada protestoyu görüntülemeye çalışan gazeteciler ile isteyen özel güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Tartaklanan gazetecilerin fotoğraf makineleri alınmak istendi. Tüm olan biteni gülerek izleyen Büyükelçi Ricciardone, "Olur böyle şeyler. Ama böyle bir festivalde gerek yoktu, alışığız ne yapalım" demekle yetindi. 
 
BASININ DIŞARI ÇIKARILMASI TALİMATI GELDİ 
Ricciardone’nin yerine oturmasının ardından gösteriyi izlemek için izin verilen gazeteciler, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Çelebi’nin talimatı ile festival alanından dışarı çıkarıldı. Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürmek için gösteri alanının dışında araç beklenildiği sırada protestocu Karahan ve Doğer açıklamada bulundu. 
 
İkili yaptıkları açıklamada, "ABD’nin Libya ve Ortadoğu’daki katliamlarını protesto edip, söyledikleri yalanları burada deşifre ettik. Özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradık. Bu ülkenin yurtseverleri olarak bunların yakalarını bırakmayacağız. Bodrum’a ve bölgeye her gelişlerinde en ağır tepkimizi göstereceğiz. Ortadoğu halklarının ve mazlum halkların kesinlikle hesabını soracağız. Bunların böyle elini kolunu sallayarak sanat festivaline katılmaya hakkı yoktur, katılamaz. Onları o protokole alan herkesi protesto ediyoruz. Bunların hepsi işbirlikçidir. Ama bu ülkenin bizler gibi yurtseverleri de var. Bu nedenle ABD büyükelçisi her Bodrum’a gelişinde protesto etmeye, yalanlarını, demogojilerini yüzüne vurmaya devam edeceğiz. Bu bizim işimiz, görevimiz. Eylemi ortadoğu halkları adına yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Kendi ülkemizde emperyalist bir gücün Türkiye temsilcisini protesto ettiğimiz için gözaltına alınmak çok acı bir şey. Aslında dışarı çıkarılması gereken onlardır. Kendi ülkemde kendi topraklarımda bu muameleye maruz kalmak utanç vericidir. Ayıptır ama bu ayıbı yine biz temizleyeceğiz" dedi. Karahan ve Doğer ifadeleri alınmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 
 
ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin Karahan ve Doğer’den konuşma özgürlüğünün engellendiği, can güvenliğinin tehlikeye atılması nedeniyle şikayetçi olduğu öğrenildi. Gösterinin sonunda Bodrum Kalesi’nde ayrılan Ricciardone gazetecilerin, olayı nasıl değerlendiriyoruz sorusuna "Gösteriyi çok güzel buldum, mükemmeldi" diyerek yanıtladı. Ricciardone, eşi ve beraberindekiler daha sonra ’Mavi Deniz’ teknesinde verilen kokteyle katıldı. (dha)