Nüshaların yakılmasında Amerikalı askerî yetkililerin art arda birçok hata yaptıkları ve kendilerine verilen talimatlara uymadıkları tespit edildi. Afganistan'ın Parwan şehrinde Amerikan askerlerinin Kur'an nüshalarını 20 Şubat'ta yakmaları üzerine başlayan olaylarda 29 Afgan, 6 Amerikalı öldürüldü, Afganistan ve ABD arasındaki ilişkiler kısa bir süreliğine de olsa dondu. ABD'nin etkili gazetelerinden New York Times'ta yayımlanan bir haber İslam âlemi ile Batı dünyası arasındaki sorunları derinleştiren ve 35 kişinin ölümü ile neticelenen Kur'an yakma hadisesinin engellenebileceğini ortaya koydu. Ölümle neticelenen gösterilerin ardından başlatılan soruşturma neticesinde aralarında komutanların da olduğu 6 Amerikalı yetkiliye disiplin cezaları verilebileceği kaydediliyor.

HATALAR KÜTÜPHANEDE BAŞLADI

Amerikalı yetkililer, Kur'an yakma hadisesinin tamamen hatalardan kaynaklandığını, hiçbir art niyet taşımadığını, kutsal metinleri yakan askerlerin kitapların muhtevasından bihaber olduğunu vurgulamalarına rağmen Afgan tarafı Kur'an yakanların isimlerinin açıklanmasını ve cezalandırılmalarını talep ediyor. Olayı NYT'ye "trajedi" olarak nitelendiren uzmanlar 10 yıldır Afganistan'da görev yapan Amerikalıların ikaz edilmelerine rağmen kutsallara yönelik itinasızlığını tenkit ediyor.

Kur'an'ın yakılmasına yol açan hatalar zinciri bir hafta evvel hapishanenin kütüphanesinde başladı. Mahkûmların kitaplarla haberleşip eylem hazırlığında olduğundan şüphelenen Amerikalılar, iki Afgan-Amerikalı tercümandan sayfalarına not alınan kitapları ayırıp gözden geçirmelerini talep etti. Ayrılan 1.652 kitabın arasında Kur'an nüshaları ve dinî kitaplar da bulunuyordu. Kitaplarda gizli haberleşme olup olmadığı ise kitapların çokluğu yüzünden tam tespit edilemedi. Tercümanlar bütün notları gözden geçiremezken Afgan yetkililer, nüshalarda bulunan notların Arapça kelimelerin Urduca karşılıkları olduğuna dikkat çekiyor.

En mühim hata ise 1.652 kitabın depolanması gerekirken yakılmak üzere ayrılmasında yaşandı. Talimatlar kitapların yok edilmeden en azından bir süre depolanmasını emrediyor ancak bu emirler de uygulanmamış görünüyor. Ayrılan kitapların dinî kitaplar olabileceğinden endişelenen Afgan askerleri üstlerini uyardığında ise iş işten geçmiş. Yakma işlemine yardımcı olan bir Afganlının Kur'an'ları görür görmez bağırması üzerine en az bir Afgan askerinin alevler içine girerek yanan Kur'an nüshalarını kurtarmaya çalıştığı rapor ediliyor. Ancak Amerikalıların yakma işlemini derhal durdurmalarına rağmen dört Kur'an nüshası ciddi şekilde zarar görmüş.