AB Komisyonu, üye ülkelerden tütünü yasaklayıcı yasaları bir an önce çıkarmasını istedi.

AB ülkelerinde pasif tiryakiliğin önüne geçebilmek için tütünü yasaklayıcı kanunlar bulunmasına rağmen, bu yasaların sertliği ülkeler arasında büyük değişiklikler gösteriyor. Anti-tütün kanunlarının en sert İngiltere ve İrlanda'da bulunduğu, bu ülkelerde işyerleri, kapalı mekanlarda, toplu taşıma araçlarında, bar ve restoranlarda sigara içmenin yasak olduğu belirtildi. Bulgaristan buna benzer bir yasayı önümüzdeki yıl uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Yunanistan, İtalya, Malta, İsveç, Letonya, Finlandiya, Slovenya, Fransa ve Hollanda kapalı alanlarda sigara içenler için özel ve güçlü havanlandırması olan odalarda sigara içilmesine izin veriyor.

AB Komisyonu, tüm AB ülkelerinde, kapalı alanlarda ve işyerlerinde sigara yasağının getirilmesini sağlamak için anti-tütün yasalarının tüm ülkelerde uyumlu duruma getirilmesi çağrısı yaptı.

AB ülkelerinde 170 milyon sigara bağımlısı bulunuyor. Bu rakamın her 3 Avrupalı'dan 1'i anlamına geldiği belirtildi. Her yıl 650 bin kişinin ölümüne yol açan sigara, AB'de `önlenebilir' ölüm nedenlerinin başında geliyor.