Aydın İl Özel İdaresi Meclis Salonu"nda yapılan toplantıya Vali Coş"un yanı sıra Vali Yardımcısı Alp Arslanargun, Planlama ve Koordinasyon Müdürü Sabahattin Azazi, ilçe kaymakamları, kamu kurum müdürleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Alp Arslanargun, AB üyeliğinin Cumhuriyetin kurucu felsefesi doğrultusunda bir modernleşme projesi olarak kabul edildiğini söyledi. Üyelik için çalışmaların ve temasların sistemli ve yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü kaydeden Arslanargun, “Türkiye'nin AB"ye katılım süreci özellikle 2002 yılından sonra yapılan önemli siyasi reformlar ve yasal değişiklikler sayesinde oldukça hız kazandı. Gerçekleşen bu değişim süreci sayesinde Türkiye daha saydam, daha demokratik, daha hukuka bağlı, dünyada ve bölgesinde saygın bir ülke haline gelmiştir. Türkiye için önemli olan, bu sürecin yarattığı ivme sayesinde her alanda çağdaş standartlara ulaşılması ve vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin daha da geliştirilmesidir. Bu anlayıştan hareketle, ülkemiz bir yandan yoğun siyasi ve diplomatik temaslar yoluyla müzakerelerin teknik kısmıyla ilgili olmayan siyasi engellerin aşılmasına çalışmakta, bir yandan da müzakere ve reform süreçlerinin etkinliğini artırma yolunda gayret göstermektedir” dedi.
'Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin sadece merkezi yönetimi değil, onun taşra teşkilatını, yerel yönetimleri ve toplumun tüm kesimlerini de içine alan çok kapsamlı bir süreç olduğuna işaret eden Arslanargun, “İçişleri Bakanlığı ile AB Genel Sekreterliği (ABGS) arasında yapılan görüşmelerde Valilikler AB'ye katılım sürecine daha etkin katkı sağlamalarının gerektiğinin değerlendirildi. Daha demokratik, daha müreffeh bir Türkiye hepimizin ortak ideali. Türkiye ile birlikte AB küresel bir güç olabilecektir. Çünkü Türkiye, son yıllardaki performansı ile bölgesinde tarihi, kültürel, ticari bağlarını kullanarak önemli bir güç olmuştur. Bu anlamda Türkiye AB'ye önemli katkılar verecektir. Bu süreçte yapılan reformları da AB istedi diye değil, kendi insanımızın refahı içi yapıyoruz. Son 10 yılda, 40 yılda yapılamayan siyasi reformlar AB'nin verdiği ivme ile hızla gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.
Vali Coş, başkanlığında yapılan AB"ye Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunulmasıyla sona erdi.
iha