Türkiye'nin bu yılki AB planını SABAH'a anlatan Başmüzakereci Bağış, "AB'nin yeni dönem başkanı Macaristan Cumhurbaşkanı'ndan, "arkanızdayız" sözünü aldık.

Öncelikli projemiz, anayasa değişikliği. AB ile ilişkiler tam gaz sürecek. Diklenmeden dik durmaya devam edeceğiz" dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 1 Ocak'ta Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanlığını devralan Macaristan Cumhurbaşkanı'ndan bizzat, 'Türkiye'nin arkasındayız' sözünü aldığını belirterek, '2011'de AB ile tam gaz' mesajını verdi. 9 Ocak tarihinde AB Başmüzakereciliği görevinin ikinci yılını dolduracak olan Bağış,Türkiye'nin bu yılki AB planını, SABAH'a şu sözlerle anlattı: "Seçimlerden sonraki öncelikli projemiz, Anayasa değişikliği. Başkanlık seçimi de tartışmaya başlanmalı. Diklenmeden dik durmaya devam edeceğiz". Son altı aydır Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerinde açılamayan Rekabet faslına ilişkin Bağış "AB bu fasılda bizden yeni bir şeyler koparma eğilimine girerse, tercihimizi faslı açmama yönünde kullanabiliriz" dedi. Türk basketbol takımının geçtiğimiz günlerde Rum kesiminde saldırıya uğramasının ardından AB yetkililerini sorumluluğa çağıran bir de mektup yazan AB Başmüzakerecisi, Brüksel'den saldırının faillerinin bulunmasını da talep ediyor. Bağış'ın SABAH'ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

1 Ocak'da AB dönem başkanlığını Macaristan devraldı. Macarlar önümüzdeki altı aylık sürede Türkiye-AB ilişkilerini canlandırabilir mi?
- Macaristan'ı, dönem başkanlığı öncesinde ziyaret ettim. Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, eski bir olimpiyat sporcusu. Altın madalyalarının bir kısmını Türkiye'de düzenlenen müsabakalarda kazanmış. Kendisi ile görüşmem sırasında bana, "Ben dört buçuk aydır görevdeyim. Normalde, bakanları hiç bir şekilde kabul etmem. İlk kabul ettiğim bakan sizsiniz. Sizi kabul etmemin bir sebebi var. Sizin atalarınız bu toprakları yönetirken, bizim dinimize ve dilimize karışmadılar. Bize hoşgörüyle yaklaştılar. Böyle bir ulusun bakanını kabul etmem düşüncesiyle size randevu verdim. Şunu da bilmenizi istiyorum, siz nasıl Macaristan'ın NATO sürecine destek verdiyseniz, biz de Türkiye'nin AB sürecine destek verecegiz" dedi.

BUDAPEŞTE'DEN İLK HAMLE
Müzakereler için Macaristan'dan nasıl bir destek gelecek?
- Macaristan Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemek için ilk hamleyi yaptı bile. 13 Ocak'da Macaristan'da AB Bakanları Zirvesi yapılacak. Türkiye'nin de içinde bulunduğu aday ülkeler, 2005 yılından bu yana ilk kez Macarların sayesinde bir Zirve'ye davet edilecek. Bir yandan AB'nin dış politikasından sorumlu Catherine Ashton, Türkiye ile stratejik diyaloğun öneminden bahsediyor. Sonra diyaloğun gerçekleşmesi gereken Zirve'ye Türkiye'nin Başbakanı'nı, Cumhurbaşkanı'nı davet etmiyorlar. Orada bir tezat var. Macarların burada kolaylaştırıcı etkisi olacak.

Son altı ayda, 'Rebaket' faslı açılamadı. Bu Türkiye'den mi, AB'den mi kaynaklandı?
- Avrupa Komisyonu, Rekabet'in açılması için yeni teknik taleplerde bulununca, biz de kendi ekonomik koordin a s - yon kurulumuzda bazı konuları yeniden değerlendirmeye aldık. Faslın açılması için kurban bayramında da çalışmıştık. Ama Belçika dönem başkanı ve Komisyon, faslın açılması konusunda hem fikir olmadılar. Fasıl açılmasıyla bizim boyumuz uzamıyor.

Bu fasıl Macarlar zamanında açılabilir mi?
Biz esasen genelde müzakarelerin en sonunda açılabilecek Rekabet faslını açmak için gerekli kritik eşiği aştık. Türkiye'nin ekonomik canlılığı onların iştahını kabartıyor. Ama biz fasıl açmak uğruna ne sanayimizi ne ekonomimizi riske atamayız.

Bu gidişle işler kopma noktasına gelmez mi?
Gelmez. Fasıllar bitince her iki taraf da süreci zorlayacaktır. AB'nin şımarık çocuğunun (Rumlar) şımarıklığı son bulursa, 14 fasıl birden açılmak üzere önümüze gelir.

NOSTRADAMUSLAR...
Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger Türkiye'nin AB'ye en erken giriş tarihi olarak 2024 yılını zikretti. Bu tarihi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Avrupa'nın yeni Nostradamuslara değil, vizyoner politikacılara ihtiyacı var. Birileri işini gücünü bırakmış falcılık oyunu oynuyor. Fal bakacaklarına biraz da dünyadaki gelişmelerle ilgili haberlere baksalar aslında gerçekleri görecekler.

Türkiye'nin 2011'de Avrupa Birliği planı ne olacak?
2011'de diklenmeden dik durmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin çıkarlarını, korumaya, reformları yapmaya devam edeceğiz. AB'de bazı çevreler Türkiye'yi kızdırmak için ne yaparsa yapsın, biz papaza kızıp oruç bozmayacağız. Seçimlerden sonraki öncelikli projemiz, Anayasa değişikliği olmalı. Başkanlık seçimi tartışmaya başlanmalı. Açılım devam ediyor. Türkiye'de Kürtlerin de, Alevilerin de, Sünnilerin de, işçilerinin de, köylülerin de Ermeni kökenli vatandaşlarımızın da bir açılım ihtiyacı var.

sabah